Wat is de correlatie tussen biobased en circulaire materialen?

Wat is de correlatie tussen biogebaseerde materialen en circulaire materialen? Wat zijn de voor- en nadelen? En zijn we al klaar voor de overstap van traditionele bouwmaterialen naar biogebaseerde materialen? In deze aflevering definiëren we duidelijk wat biogebaseerde en circulaire materialen zijn en wat hun rol in de toekomst kan zijn. Je hoort Mieke Vandenbroucke van VIBE, Bart D'haese van EXIE en Stefaan Valette van Derbigum

 

Om gezonder en milieuvriendelijker te bouwen wordt er gewezen in de richting van circulaire en biogebaseerde materialen. Voor heel wat conventionele bouwmaterialen is er vandaag al een plantaardig of dierlijk alternatief op de markt. Bovendien zijn biogebaseerde materialen vanuit circulair oogpunt ook interessant omdat ze soms te composteren zijn op het einde van hun levensduur en zo terug voedsel worden voor een ander organisme, zodat de (biologische) cirkel terug rond is. 

Biogebaseerd materiaal is volledig of gedeeltelijk gewonnen uit biomassa. Biomassa is materiaal van biologische oorsprong, zoals planten, bomen, dieren, micro- en zeeorganismen en algen. 

Deze podcast werd mogelijk gemaakt dankzij de steun van onze vier structurele podcastpartners. DerbigumSchücoGYPROC Saint-GobainJansen AG.

DEEL DEZE PODCAST:

Onze partners