Klein Rijsel (CLT)

Het project Klein Rijsel bevindt zich op een smalle strook tussen de weg parallel aan het provinciehuis en de bestaande woningen langs de Tiensevest. Daar bouwt AG Stadsontwikkeling Leuven de komende jaren de eerste woningen voor het Community Land Trust project in Leuven.

Om het bouwproject te verwezenlijken sloegen de vzw CLT Leuven en AG Stadsontwikkeling Leuven de handen in elkaar. AG Stadsontwikkeling Leuven stelde KPW architecten aan voor het ontwerpen van de woningen.

Het plan van KPW architecten houdt zeer goed rekening met de eigenheid van de locatie. De open ruimte zal zoveel mogelijk gevrijwaard worden en het modulaire bouwsysteem van de woningen laat veel flexibiliteit en vrijheid toe. De architectuur nodigt bovendien uit tot interactie tussen buren en voorbijgangers. Het groen en de pergola’s creëren dan weer een buffer met de straat zonder dat de woningen moeten inboeten op licht en uitzicht.

Het ontwerpteam zal een tiental kwalitatieve en betaalbare woningen met minimum één en maximum vier slaapkamers en met een tuin ontwerpen. Er komt ook een gemeenschappelijke ruimte.

Naast de CLT-woningen komt er een multifunctioneel kantoorgebouw met een publieke functie. De concrete invulling daarvan is nog niet bekend. Het openbaar domein rond de woningen en rond het kantoorgebouw zal heraangelegd worden, net als de esplanade aan het Provinciehuis. Het groene karakter van de plek zal behouden worden en er komt een afvalsorteerstraat.