Sinds 2009 gaat Bis, (ver)bouw- en interieursalon samen met de Orde van Architecten - Vlaamse Raad jaarlijks op zoek naar inspirerende architectuurprojecten. Dit jaar draait alles rond ‘retrofit’: een boeiend thema met een actuele en duurzame insteek. 63 architecten dienden hun meest passende ontwerp in. Vier juryleden gingen ermee aan de slag. Uiteindelijk werden vier winnaars gekozen: BLAF Architecten, Veldhuis Architectuur + Karibu Architecture, Guerrilla Office Architects en Tweestroom Architecten. BV VELD Architecten kreeg een Eervolle Vermelding.
De transformatie van het historische Zénobe Gramme gebouw kadert in de strategie van de stad Charleroi om haar aantrekkingskracht te versterken. De stad wil een toonbeeld zijn van uitmuntendheid op het gebied van onderwijs, onderzoek, wetenschap en sensibilisering voor technische beroepen. Het nieuwe universitaire centrum combineert erfgoed met hedendaagse architectuur, biedt een nieuwe verbinding met de stad en haar bewoners, en maakt deel uit van de herontwikkeling van de wijk met meer plaats voor voetgangers en groen.
Cohabs, een belangrijke speler in de 'coliving' sector, heropent de deuren van de iconische Passage du Nord (of Noorddoorgang). Gelegen in het hart van Brussel, op wandelafstand van het centraal station en De Munt, en naast de majestueuze Place de Brouckère, is de Passage du Nord een voorbeeld van tijdloze elegantie en architectonische pracht. De renovatie gebeurde naar een ontwerp van het Brusselse bureau Atelier d'Architecture du Congrès (AAC).
In Brussel is recent de gerestaureerde gevel en het vernieuwde dak van het Hôtel Solvay ingehuldigd. Het omvangrijke restauratieproject van een van de belangrijkste UNESCO-erfgoedgebouwen van Brussel is een uitloper van het “Art Nouveaujaar 2023” en werd uitgevoerd door Barbara Van der Wee architecten, dat gespecialiseerd is in restauratie.
Het Sint Janshospitaal in Brugge is één van de oudste ziekenhuizen in Europa dat behouden is gebleven. Dit indrukwekkende historische gebouw dat vandaag de dag als museum wordt gebruikt, herbergt meesterwerken van Hans Memling evenals hedendaagse kunstwerken. Het trekt kunstliefhebbers uit alle werelddelen aan en is indrukwekkend door zijn net zo opmerkelijke architectuur en geschiedenis. Na een complete make-over gooide het Sint-Janshospitaal eind vorig jaar de deuren open met een volledig nieuwe museumopstelling én lichtplan van Chris Pype Licht.
Ontwikkelingsmaatschappij citydev.brussels heeft de promotieopdracht van werken voor BridgeCity gegund aan het consortium van Kairos nv en Belfius Immo nv. Doel van dit grote project: 74 are tussen de treinsporen en de François-Joseph Navezstraat in Brussel-Stad transformeren tot een nieuwe gemengde wijk met geconventioneerde koopwoningen, sociale huurwoningen, productieateliers, coworkingruimten, een openbare voorziening en een ALDI-winkel. Het ontwerp van BridgeCity is van de Brusselse architectenbureaus DDS+ en Silhout architects.
De langverwachte reconversie van de historische site rond het Sint-Janshospitaal in Damme gaat officieel van start. Stad Damme tekende zopas de samenwerkingsovereenkomst met projectontwikkelaar Global Estate Group en de gespecialiseerde bouwgroep Monument. Naast een grondige restauratie van de historische gebouwen verwelkomt de site ook 26 nieuwe huizen en appartementen. Het ontwerp is van de hand van noAarchitecten.
In de Architectura-rubriek ‘Achtergrond’ kijken we naar (inter)nationale fictie met een architecturale bril. Voor één keer schuiven we hoofd- en nevenpersonages aan de kant en staan we stil bij de bijzondere locaties en gebouwen waar de verhaallijnen zich ontwikkelen. Vandaag zappen we naar een klassieker: de thriller Body Double van Brian De Palma, die dit jaar 40 kaarsjes uitblaast. In die film is immers een glansrol weggelegd voor de Chemosphere, de iconische octagonale villa van de Amerikaanse modernistische architect John Lautner.
In het Oost-Vlaamse Aalter ondergingen twee oude en identieke elektriciteitscabines een opvallende transformatie. Met respect voor het oorspronkelijke ontwerp en materiaalgebruik werden ze door ARKS architecten in opdracht van het gemeentebestuur hersteld en omgevormd tot een locatie voor tentoonstellingen. Een kenmerkende toevoeging aan de gevels zijn de strakke stalen 'boxen' met 'smartglas', die bewust contrasteren met de ruwe betonsteen. Het slimme glassysteem kan variëren tussen doorzichtig en opaak, waardoor het de nieuwsgierigheid opwekt en bezoekers uitnodigt om dichterbij te komen.
Na een grondige make-over opende het Rubenshuis op 30 augustus opnieuw de deuren. Een bezoek start dan vanaf Hopland 13. Het gloednieuwe gebouw van Robbrecht en Daem architecten geeft toegang tot Rubens Experience, de weelderig heraangelegde baroktuin – ontworpen door Ars Horti - en de bibliotheek. Hiermee is het eerste grote verbouwluik van het Rubenshuis voltooid.