20 finalisten voor eerste Architectuur Prijs Gent

De shortlist van de eerste Architectuur Prijs Gent is bekend. Uit meer dan 120 projectinzendingen werden 20 finalisten geselecteerd. Een publieksjury van 25 Gentenaars en een vakjury onder leiding van de Gentse architecte Marie-José Van Hee bezoeken de komende maand alle projecten. Op 17 oktober 2021 worden de winnaars bekendgemaakt.

De nieuwe Architectuur Prijs Gent bekroont het beste nieuwe bouwwerk op Gents grondgebied. De prijs is een initiatief van de Stad Gent, de stadsbouwmeester en Archipel vzw en wordt voortaan om de drie jaar uitgereikt aan het team van ontwerper, opdrachtgever en bouwer. Vandaag is de shortlist van 20 projecten bekend.

'De vele sterke inzendingen bewijzen dat architectuur leeft in Gent. Deze architectuurprijs wakkert het debat over architectuur in de stad aan en helpt mee het architectuurniveau te verbeteren. Ik ben benieuwd welk ontwerp de publieksjury en de vakjury het meeste zal aanspreken', aldus Filip Watteeuw, schepen van Stedenbouw en Publieke Ruimte.


De genomineerden

Alle informatie over de genomineerde projecten kan je hier terugvinden. 
 

'De 20 genomineerde projecten tonen ontwerpuitdagingen die de laatste drie jaar op tafel lagen in Gent: herbestemmingen en hergebruik; aandacht voor publieke ruimte, groen en fietsers; ruimte voor ontmoeting in grote publieke gebouwen en kleine buurthuizen. De selectie toont ook heel diverse woonvormen: van slimme stadswoningen tot kwalitatieve schakelingen in meer dense woonprojecten. Bovendien valt het op dat heel wat projecten getekend werden door Gentse architecten, zowel gekende namen als aanstormend talent. De stad kent een bijzonder boeiende architectuurscène', aldus Peter Vanden Abeele, stadsbouwmeester Gent. 

 

Van honderdzesentwintig naar twintig

De inzendingen waren afkomstig van zo'n 80 ontwerpers en een 100-tal opdrachtgevers. Particuliere woningen, zowel nieuwbouw als renovatie, waren goed voor zowat de helft. Ook goed vertegenwoordigd: groepswoningen, onderwijsgebouwen en gebouwen met gemengde functies. Ook parken, kantoorgebouwen en cultuurhuizen werden ingezonden. De meeste projecten zijn gerealiseerd in het centrum en de 19de-eeuwse gordel, maar ook alle deelgemeenten waren vertegenwoordigd. Het Architectuur Platform Gent selecteerde uiteindelijk de 20 finalisten.

 

Twee jury’s

Twee jury’s, een publieksjury en een vakjury, bezoeken nu de projecten en duiden daarna elk een winnaar aan. Voor de publieksjury werden kandidaten gezocht via het stadsmagazine. Uit meer dan 40 inzendingen werd een groep van 25 Gentenaars samengesteld met oog voor diversiteit in leeftijd, achtergrond en gender. Ze komen ook uit alle wijken van de stad.

Voor de vakjury buigen voorzitter Marie-José Van Hee (Marie José Van Hee architecten), Gideon Boie (architect en filosoof, BAVO), Véronique Claessens (Directeur Ruimte Stad Genk), Ciel Grommen (architect en kunstenaar) en Claire Laeremans (partner LAMA landschapsarchitecten) zich over de kanshebbers.
 

Fietsroute

Voor de Gentenaars die de genomineerde projecten willen ontdekken, is er ook een fietsroute. De brochure is te vinden in de stadskantoren of te downloaden via architectuur.gent. Gentenaars kunnen hun voorkeur bekendmaken op Instagram via @architectuurgent of met de hashtag #archiprijsgent.

Bron: Stad Gent
Deel dit artikel:
Onze partners