8 redenen waarom staal duurzaam is

Ten gevolge van de internationale wetgeving (de gestelde klimaatdoelen in Parijs afgelopen jaar), is de druk op lage uitstoot van broeikasgassen vergroot. Gelukkig is staal een van de duurzaamste materialen die je in de bouw kunt gebruiken. De milieuvoordelen, maar ook de voordelen op lange termijn zorgen ervoor dat staal onze toekomst is. Tata Steel heeft een aantal punten opgelijst die laten zien waarom staal duurzaam is.

1) Staal is 100% recyclebaar

Staal is een uniek duurzaam product. Waarom? Omdat wanneer staal eenmaal gemaakt is, je het voor eeuwig kunt hergebruiken. Het recycletraject van staal is een gesloten traject, waar de volledige productie van staal hergebruikt wordt in de toekomst. Staal is 100% recyclebaar zonder enig verlies van kwaliteit wanneer het hergebruikt wordt. Tegenwoordig zijn staalproducten gemaakt van 37% gerecycled staal.

De “niet hernieuwbare” bronnen die gebruikt worden bij de productie van staal, zoals mineralen en fossiele brandstoffen, worden niet verspild omdat staal voor eeuwig gebruikt wordt.

 

2) Staal heeft de laagste CO2-uitstoot in de toekomst

Het proces om staal te maken verandert de laatste tijd enorm door de introductie van technologieën zoals HIsarna. Wat ervoor zorgt dat de staalproductie in de toekomst 20% minder CO2-uitstoot heeft. Als HIsarna succesvol ontwikkeld kan worden op industriële schaal, kan de ecologische voetafdruk 20% worden verkleind in de toekomst.

Wanneer er in de productie van staal gebruik gemaakt wordt van het afvangen, hergebruik en opslaan van CO2 kan de ecologische voetafdruk in de toekomst zelfs tot 80% verkleind worden. Het recyclen van staal bespaart veel middelen en vermindert de CO2-uitstoot, het verlaagt ook de energieconsumptie en het watergebruik op lange termijn.

 

3) Staal heeft levenslange kwaliteit

Staal is materiaal wat wordt gebruikt, niet geconsumeerd. De recyclebaarheid van staal zorgt ervoor dat staal keer op keer weer gebruikt kan worden, zonder dat het enige kwaliteit verliest. Door deze reden is het in de toekomst niet meer nodig om staal te produceren. Wat milieuvriendelijker is, omdat de broeikasgassen die vrijkomen bij de productie van staal in de toekomst naar een minimum gebracht kunnen worden.

 

4) Bijna 100% van de co-producten gebruikt in de staalindustrie kunnen worden hergebruikt bij de productie van een andere sector.

De staalindustrie gebruikt haar middelen erg efficiënt en probeert zo min mogelijk vervuiling te produceren. Staal wordt gemaakt op opdracht, zo weten ze precies hoeveel materiaal er uiteindelijk nodig is wat zorgt voor minder vervuiling. 63.3% Van de gebruikte producten in de staalproductie worden omgezet in staalproducten. 

De andere co-producten in het staalproces worden in een andere productie hergebruikt. Slakl wordt gebruikt in cement, wegwerkzaamheden, meststoffen, waterbouw en zee bebossing. De gassen die vrijkomen bij het proces worden gebruikt bij het produceren van warmte en energie. Emulsie en oliën worden gebruikt als reductiemiddel. IJzeroxide en zink worden hersteld vanuit stof en slib. En als laatste worden de chemische stoffen gebruikt als input materiaal in de chemische industrie.

 

5) Duurzame energie is niet mogelijk zonder de staalproductie

Een windmolen bestaat gemiddeld voor 80% uit staal. Er is ongeveer 140 ton staal nodig om een windmolen te maken. Herbouwde windmolens kunnen ervoor zorgen dat windparken hun piekcapaciteit tot ver na hun ontworpen levensduur behouden. Herfabricage kan het rendement op de oorspronkelijke investering in windmolens bijna verdubbelen, door de levensduur van een molen tot 20 jaar te verlengen. Zonne-energie kan ook alleen bestaan door de productie van staal. Staal is namelijk gebruikt in de basis, pompen, tanks en warmtewisselaars van zonnepanelen. Duurzame energie is dus bijna niet mogelijk zonder de productie van staal.

 

6) Staal is veilig

Staal is een veilig bouwmateriaal. Bestandsdelen zijn vaak gemaakt in een veilige omgeving buiten het bouwterrein, wat betekent dat er minder complicaties en ongevallen op het terrein zijn. Staal is niet alleen veilig bouwmateriaal, constructies met een stalen frame zijn ook constructief niet-brandbaar. Wat betekent dat staal niet verbrand, of bijdraagt aan de verspreiding/intensiteit van een brand. Stalen constructies zijn ook beter ontworpen tegen aardbevingen. Huizen die gemaakt zijn van staalconstructies zijn daarom een ​​stuk veiliger om in te leven. Dit maakt staal duurzaam omdat huizen een langere levensduur en kwaliteit hebben en dus niet opnieuw gebouwd hoeven te worden.

 

7) Staal heeft een kortere bouwperiode

Een van de voordelen van staal is de snelheid waarmee er gebouwd kan worden. Dit is dan ook een van de hoofdredenen waarom architecten kiezen voor staal in hun bouwproces. De korte bouwperiode van staal levert aanzienlijke kostenbesparingen op voor de werkgelegenheid. De kortere bouwtijd zorgt ook voor minder vervuiling door zware machines en fabricage-activiteiten.

 

8) Systemen voor stalen gebouwen zorgen voor isolatie

Staal is een van de sterkst mogelijke materialen die je voor een huis kunt gebruiken. Het kan sterkere lagen van isolatie ondersteunen zonder het verstoren van de constructieve integriteit. Door het gebruiken van staal als fundering dient deze ook direct als een soort isolatie. Staal houdt warmte namelijk erg goed vast waardoor er minder gestookt hoeft te worden. Door staal kun je de temperatuur in het huis wat lager zetten, wat ervoor kan zorgen dat je tot 30% van de energierekening bespaart.

Deel dit artikel:
Onze partners