8000 m2 groendak voor woon- en winkelcentrum Kloosterbempden

Het woon- en winkelcentrum Kloosterbempden in Maaseik is één van de grootste groendakprojecten van de laatste jaren. Bij dit project werd over een oppervlakte van 8.000 m2 een sedum groendak met Eurothane Silver isolatie van Recticel Insulation aangebracht. Architectenbureau van dienst was Erik Martens & Partners. Studiebureaus Arcadis, aCSC, Venac en Avantgarden stonden in voor respectievelijk de technieken, de veiligheidsco√∂rdinatie, de akoestiek en het groendak.
Het woon- en winkelcentrum Kloosterbempden in Maaseik is één van de grootste groendakprojecten van de laatste jaren. Bij dit project werd over een oppervlakte van 8.000 m2 een sedum groendak met Eurothane Silver isolatie van Recticel Insulation aangebracht. Architectenbureau van dienst was Erik Martens & Partners. Studiebureaus Arcadis, aCSC, Venac en Avantgarden stonden in voor respectievelijk de technieken, de veiligheidscoördinatie, de akoestiek en het groendak.Zo’n 8.000m2 van het woon- en winkelcentrum werd voorzien van een groendak, meer bepaald een sedumdak met een onderlaag van Recticel Insulation (Foto: Greenroofs)


Technisch en complex

De aanleg van een groendak is een technisch en complex gegeven. Zowel bij een extensief groendak of sedumdak, als bij een intensief groendak, een gebruikstuin met terrassen, struiken en bomen. De kennis van architecten en bouwheren hierover is nog vrij beperkt. De hoogte van de opbouw van een groendak of daktuin wordt bepaald door de aard van het groendak. Belangrijk zijn het type isolatie en dakdichting, de 100% waterdichtheid van het dak, de afwatering van de dakconstructie en de bereikbaarheid van het project. Een daktuin biedt een aantal voordelen. Er is het esthetische aspect: een daktuin is mooier dan pakweg roofing. Daarnaast is er het energiebesparende - want isolerende - aspect en de kostenbesparing op termijn. Andere pluspunten zijn het geluidsabsorberend effect en het milieuvriendelijk karakter. Afhankelijk van het type daktuin kan het regenwater tot 90% gebufferd worden boven op het dak. De dakhuid gaat eveneens twee tot drie maal langer mee daar de UV-stralen worden afgeblokt en de temperatuurspieken worden afgeblokt


Voldoende gewicht en opstandshoogte

Voor de aanleg van een daktuin moet de architect in de eerste plaats voldoende gewicht en opstandshoogte voorzien. Het afwateringspercentage moet voldoende hoog zijn, om stagnatie van water te voorkomen. Hiervoor kan de constructie in helling geplaatst worden, of kan er beter gekozen worden voor afschotisolatie - dit is isolatie met ingebouwde helling - in pur isolatie. Met het oog op drukvastheid en afwateringscapaciteit is de kwaliteit van de drainagematten belangrijk. De kwaliteit van het substraat en de structuur ervan worden best nagegaan. Voor de opbouw van een groendak wendt men zich het best tot een gespecialiseerde firma.


Spuiten van het substraat voor sedum (Foto: Greenroofs)


Woon- en winkelcentrum

Het woon- en winkelcentrum Kloosterbempden in Maaseik is één van de grootste daktuinprojecten van de laatste jaren. Bepaalde gemeentebesturen - zoals dat van Maaseik - kennen een premie toe voor de aanleg van groendaken. Het project werd gerealiseerd door VHB uit Genk, een bedrijf dat deel uitmaakt van de Groep Biesmans en gespecialiseerd is in dak- en roofingwerken. Greenroofs - een samenwerkingsverband tussen Groep Biesmans en Van Vlierden Daktuinen - stond in voor de studie en het ontwerp van de daktuin, de plaatsing van de Eurothane Silver dakisolatie en dakdichting, en de aanleg van de daktuin. Zo’n 8.000 m2 van dit woon- en winkelcentrum werd uitgerust met een groendak, meer bepaald een sedumdak met een wortelwerende EPDM-laag. Gezien de grote dakoppervlakte was het bufferen van het afvoerwater cruciaal.


Isolatie blijft los liggen

Voor het isoleren van het dak werd gebruik gemaakt van Eurothane Silver isolatie van Recticel Insulation. De winkels werden uitgerust met een extensief groendak, bestaande uit een steeldeck van 7.000 m2 - dat deels in helling werd aangebracht -, een dampscherm, losliggende Eurothane Silver isolatie en een EPDM-laag. De ballast van het groendak zorgt er voor dat de isolatie kan blijven losliggen wat resulteert in kostenbesparing.
De Eurothane Silver isolatie van Recticel Insulation heeft een hoge isolatiewaarde waardoor de opbouwhoogte beperkt blijft. De grote afmetingen en het lage gewicht laten de plaatsing vlotter verlopen. Daarnaast beschikt Eurothane Silver over een goede en blijvende drukweerstand. Hierdoor is deze isolatie uitermate geschikt voor extensieve groendaken. De steeldeck werd berekend op basis van het gewicht van het groendak, dat bestaat uit een drainagemat, een substraat met sedumbegroeiing - met een hoogte van 6 à 8 cm - en een bewateringssysteem. Het groendakproject werd op een tijdspanne van anderhalf jaar gespreid.


Effect van zink met staande naad

Voor de appartementen voorzagen de stedenbouwkundige voorschriften van de stad Maaseik in groendaken omwille van esthetische redenen. De appartementen geven namelijk rechtstreeks uitzicht op de daken. Ze hebben een gebogen dak van PVC-dichting met rooflatten om het effect van zink met staande naad na te bootsen.

Bron: Roof Belgium en Dimension
Deel dit artikel:
Met medewerking van
Onze partners