Administratief Centrum Hamme centraliseert gemeentelijke diensten

Het gemeentebestuur van Hamme legde zopas de eerste steen voor een nieuw Administratief Centrum in de Nieuwstraat. Het hefboomproject heeft als doel de gemeentelijke diensten en de OCMW-administratie op één plaats te centraliseren. ABSCIS architecten ontwierp het gebouw. Het openbaar domein is van de hand van BUUR, bureau voor urbanisme. Samen met de eerstesteenlegging wordt ook de verkoop van nieuwe appartementen in de Nieuwstraat opgestart door DMI Vastgoed.

De nieuwbouw verrijst achter het bestaande gemeentehuis en moet vanaf eind 2018 alle gemeentelijke diensten en de OCMW-administratie onder één dak huisvesten. De medewerkers krijgen een modern kantoorgebouw van 2.500m² groot. De architecten ontwierpen de gelijkvloerse verdieping als een glazen sokkel, die zo als het ware een uitnodigend gebaar maakt naar de bezoekers. Aan het Peperholleken komt een nieuwe toegang naar de gemeentediensten. Het OCMW zal toegankelijk zijn via de Nieuwstraat. Op de eerste verdieping van het Nieuw Administratief Centrum zal onder andere een nieuwe raadzaal worden ingericht. Tegelijkertijd met de bouw van het administratief centrum wordt een gedeelte van het bestaande gemeentehuis verbouwd ter hoogte van de aansluiting met het nieuwe gedeelte.

 

Kernversterking Hamme

De bouw van het nieuwe administratief centrum kadert in de toekomstvisie die uitgewerkt werd voor de centrumontwikkeling van Hamme. Het plan definieert daartoe vijf hefboomprojecten, waarvan het project ‘Nieuwstraat’ een concrete realisatie is. Het project geeft een kernversterkende invulling aan het voormalige parkeerterrein achter het bestaande gemeentehuis. De Nieuwstraat krijgt daarbij een belangrijkere verbindende functie in de kern. Voor de bouw van het AC en de omringende woongelegenheden werkt het gemeentebestuur samen met het consortium DMI Vastgoed – Juri nv. In een volgende stap biedt het project ‘Marktplein’ ruimte voor een nieuwe bibliotheek en de academies naast commerciële ruimte en nieuwe woongelegenheden.

 

Nieuwe appartementen in verkoop

Het nieuw Administratief Centrum wordt gebouwd in een publiek-private samenwerking met het consortium DMI Vastgoed – Juri nv. Naast het publieke deel, bouwt de projectontwikkelaar nog 38 woongelegenheden verdeeld over 2 fases. Van de appartementen in de eerste fase is al 75% verkocht. Daarom trapt de projectontwikkelaar morgen ook de verkoop van de tweede fase af. Die omvat 15 betaalbare appartementen aan de overzijde van de Nieuwstraat. Met de compacte 1- en 2-slaapkamerappartementen mikt de ontwikkelaar op jonge starters en alleenstaanden. De kopers genieten van zuidgerichte terrassen en zicht op een binnentuin. Aan de binnentuin grenzen drie bestaande woningen, die ingericht worden in het voormalige bouwkundig waardevolle veldhospitaal. Dit gebouw wordt gerenoveerd en geïntegreerd in het project.

Deel dit artikel:
Met medewerking van
Onze partners