Aeen Architecten plaatst met Residentie Bareel appartementen in groene oase

Een groene woonoase met oog voor de zwakke weggebruiker, dat is wat Aeen Architecten nastreeft met Residentie Bareel in Kortenberg. Bovengronds zullen er 5 gebouwen verrijzen met daarrond een strategische groenaanleg met circulatiepaden voor zacht verkeer. In totaal komen er 66 appartementen met ruime terrassen. Op het gelijkvloers is er ruimte voorzien voor handelsruimte. De werken zullen van start gaan in april 2014, de oplevering staat gepland eind 2017.
Een groene woonoase met oog voor de zwakke weggebruiker, dat is wat Aeen Architecten nastreeft met Residentie Bareel in Kortenberg. Bovengronds zullen er 5 gebouwen verrijzen met daarrond een strategische groenaanleg met circulatiepaden voor zacht verkeer. In totaal komen er 66 appartementen (75 m2 – 143 m2) met ruime terrassen. Op het gelijkvloers is er ruimte voorzien voor handelsruimte (1425 m2). Frederik Casiman nam de tuinarchitectuur voor zijn rekening. De werken zullen van start gaan in april 2014, de oplevering staat gepland eind 2017.




Het project is voorzien van een ondergrondse parking voor 150 wagen, die toegankelijk is vanuit elk gebouw.

Het plein en de gebouwen langsheen de Leuvensesteenweg creëren een hedendaags gezicht voor het centrum van Kortenberg. Met de grote uitkraging over het Bareelplein en de vormgeving van de gebouwen wordt getracht een hedendaagse dynamiek te brengen. De handelsfuncties op het gelijkvloers versterken dit alleen maar. De gebouwen vooraan hebben een meer representatief karakter terwijl in het binnengebied de gebouwen speelser worden. Het vele glas en de terrassen geconcipieerd als diepe uitsnijdingen uit de basisvolumes laten de gebouwen zo luchtig mogelijk lijken.




Bij het ontwerpen van het project kwamen enkele belangrijke uitdagingen kijken, het gaat immers over de integratie van een uitgebreid bouwprogramma in het bestaand kleinschalig woonweefsel. Zo moesten een publiek plein en park voor de gemeente Kortenberg deel uitmaken van het concept. Het project creëert daarenboven een veilige ontsluiting voor voetgangers en fietsers tussen de Leuvensesteenweg, de Stationsstraat en de Blockmansstraat. Het autoverkeer op de site zal dan ook volledig ondergronds gebeuren.




Zowel op de daken van de woonblokken als de overkapping van de ondergrondse parking bevindt er zich groenaanleg. Het opgevangen regenwater wordt volledig benut voor de irrigatie van de groendaken. Het overtollige water wordt geïnfiltreerd.




Om een representatief karakter te bekomen, opteerde het architectenteam voor gevelbekleding in natuursteen voor de hoge gebouwen. De appartementen zijn uitgerust met een ventilatiesysteem D en een ondergronds ingebouwd systeem van afvalcontainers moet selectieve vuilnisophaling mogelijk maken. Een dikke vloeropbouw resulteert in een hoog akoestisch comfort (ook de leidingen van het ventilatiesysteem zijn geïntegreerd in de vloer). Een E-peil 60 of lager zien de architecten dan ook als het streefdoel.

Deel dit artikel:

Onze partners