Amberkleurige ledverlichting Schréder brengt natuur en vrije tijd in harmonie

In het nieuwe vakantiepark Terhills Resort Center Parcs in Dilsen-Stokkem verblijf je als gast midden in de natuur. Er wordt dan ook op respectvolle wijze rekening gehouden met de noden van de bezoekers én de biodiversiteit. Dit is merkbaar in onder meer de verlichting, die voor voldoende zichtbaarheid zorgt voor de gasten, maar niet storend mag zijn voor de natuur of dieren. BE Schréder zorgde in dat aspect voor een optimale verlichting dankzij het TECEO S-armatuur.

Respect voor de natuur

Terhills is het perfecte voorbeeld van de omvorming van een mijn- en grindgroeve tot een groene oase. Toen de steenkoolmijn van Eisden 26 jaar geleden sloot, nam de natuur terug wat van haar was. De mijnsite maakte plaats voor weelderige, gevarieerde fauna en flora met adembenemende uitzichten. Het nieuwe vakantiepark van Center Parcs in Terhills werd dan ook met respect voor de natuur gebouwd. De 250 cottages werden opgetrokken uit duurzame materialen. Bijna de helft van de energie van het park wordt opgewekt door zonnepanelen. Daarnaast mogen auto’s het park niet in zodat er voldoende ruimte overblijft voor voetgangers en fietsers.

Het is niet meer dan logisch dat de verlichting van de wegen in het park bij die duurzaamheid en respect voor de omgeving aansluit. De beheerders wilden verlichting die een perfecte zichtbaarheid garandeert. Zo kunnen hun gasten ook in het donker veilig door het park wandelen en fietsen en volop van de verschillende activiteiten genieten. Daarnaast moest de verlichting ook in de omgeving opgaan en mocht het nachtleven van de dieren niet verstoord worden.

Milieuvriendelijke armatuur

Schreder BE stelde de TECEO S-armatuur met vlak glas en fluxregeling aan de achterkant voor. Deze armatuur met hoge fotometrische prestaties maakt het mogelijk om het licht precies te richten op de plekken waar het nodig is, zonder opwaartse lichtstroom (ULOR 0%). De milieuvriendelijke armatuur is samengesteld uit duurzame en recycleerbare materialen, ondersteunt de circulaire economie en bespaart maximum aan energie. De TECEO S, de kleinste in de TECEO-familie, gaat op een natuurlijke manier op in de omgeving van het park. Op het Terhills-domein stonden al 84 TECEO 1’s die de route van de zelfrijdende schuttle verlichten. Met de TECEO S zorgt Schréder BE ervoor dat de verlichting in het hele domein esthetisch in evenwicht is.

Verlichting met oog voor biodiversiteit en menselijk comfort

Met aandacht voor biodiversiteit was de keuze van de kleurtemperatuur bijzonder belangrijk in dit project. Studies tonen aan dat gele of amberkleurige tinten dieren 3 keer minder storen dan witte leds die verzadigd zijn met blauwe golven. Ook werd waargenomen dat vleermuizen de kleur amber niet of nauwelijks zien en zich ’s nachts daardoor dus niet anders gedragen.

“De bosrijke watergebonden omgeving huisvest een immense vleermuispopulatie. De verantwoorde keuze voor verlichting die deze waardevolle dieren zo weinig mogelijk stoort, ligt voor de hand. De mens kan deze keuze maken, dieren niet,” vertelt Raf Vanherle, projectleider elektrotechnieken bij Tractebel.

Met de integratie in de omgeving in het achterhoofd werden de armaturen geïnstalleerd op masten van 4 meter hoog. Sommige van de masten zijn uitgerust met wifi en een camera. In overeenstemming met klasse P4 van norm NBN en 13201 bieden ze een gemiddeld verlichtingsniveau van 5 LUX. Die norm legt de verlichtingsniveaus vast voor voetgangersgebieden en zones met weinig verkeer en zorgt ervoor dat gebruikers veilig kunnen wandelen in een aangename sfeer.  

In totaal plaatste de installateur 287 TECEO S-armaturen met amberkleurige leds om de wegen van het vakantiepark te verlichten. Dankzij die milieuvriendelijke verlichtingsoplossing kunnen de vakantiegangers nu in alle comfort en veiligheid van deze uitzonderlijke plek en zijn faciliteiten genieten, in volledige harmonie met de natuur.

Bron: Schréder BE
Deel dit artikel:

Onze partners