Architect@Work 2013: totaalevenement voor (interieur)architecten en voorschrijvers met focus op productinnovaties

Op 25 en 26 april vindt in Kortrijk XPO de zesde editie plaats van Architect@Work. De exclusieve beurs stelt naar jaarlijkse gewoonte een karrenvracht productinnovaties voor die door een strenge commissie van specialisten uit de sector worden geselecteerd. Architectura is mediapartner en wijdt een volledig dossier aan nieuws, productinnovaties en lezingen met betrekking tot de beurs.
Op 25 en 26 april vindt in Kortrijk XPO de zesde editie plaats van Architect@Work. De exclusieve beurs voor architecten, interieurarchitecten en voorschrijvers stelt naar jaarlijkse gewoonte een karrenvracht productinnovaties voor die door een strenge commissie van specialisten uit de sector worden geselecteerd. Architectura is mediapartner en wijdt een volledig dossier aan nieuws, productinnovaties en lezingen met betrekking tot de beurs.Beton en architectuur

Dit jaar ligt de focus van Architect@Work bovendien op de relatie tussen architectuur en beton. Die vormt de rode draad doorheen de hele beurs. Voor dat centrale thema werkt Architect@Work samen met FEBE, de federatie van de Belgische prefab-betonindustrie. Verschillende fabrikanten van architectonisch beton zullen met ruim driehonderd stalen van gekleurd beton met alle mogelijke afwerkingswijzen de centrale ruimtes op de beurs aankleden. Bovendien loopt op de tweedaagse ook de speciale expositie ‘Experimental Concrete’. FEBE slaat daarvoor de handen in elkaar met MaterialSource, een website die gespecialiseerd is in het verstrekken van interactieve informatie over bouwproducten. De 'expo-in-een-expo' zal de confrontatie opzoeken tussen creatieve ideeën van architecten enerzijds en mogelijkheden van innovatie op vlak van betontechnologie anderzijds.

   

"Overal op de beurs komt de bezoeker in contact met de uiteenlopende verschijningsvormen van beton. Van betonnen zitmeubelen in de bar tot projecties van de mooiste projecten in architectonisch beton: het materiaal wordt in deze editie omnipresent", zegt Nathalie Sandra, Group Exhibition Manager van de beurs
. (Foto: Architect@Work Kortrijk 2011)Innovatie of eliminatie


Het quasi onveranderde basisconcept van Architect@Work zorgt volgens de organisatie al sinds 10 jaar voor een enorm succes en ondergaat dus ook dit jaar geen grondige verandering. “Essentieel is dat we onze beurs als een stadsplan uittekenen,” zegt Nathalie Sandra, Group Exhibition Manager van de beurs. “Daarvoor werken we samen met Creative Fo(ur), een collectief van vier architecten die concepten uitdenken voor de architecten- en woonmarkt. Alle standhouders hebben een kleine module ter beschikking om hun meest innovatieve producten tentoon te stellen. Net omdat de standen erg beperkt zijn qua grootte, zijn de deelnemers verplicht de crème de la crème van hun kunnen voor te stellen. Een commissie van architecten en interieurarchitecten beslist trouwens over elk product dat op de beurs verschijnt. Zaken die niet innovatief genoeg zijn, komen niet in de modules terecht. Bezoekers laten jaar na jaar horen dat ze die strenge no-nonsense aanpak de grote kracht vinden van onze beurs.”


    

Tijdens het bezoek loopt de bezoeker doorheen de standen van de deelnemers, waarbij hij of zij van dichtbij alle nieuwigheden kan bekijken en ontdekken.(Foto: Architect@Work Kortrijk 2011)


Dutch Architectural Photographers en Sustainable Architecture


De ‘straten’ met presentatiemodules worden verder verlucht door het inplannen van wat doet denken aan stedelijke pleintjes. “In de centrale ruimtes besteden we in eerste instantie veel aandacht aan het centrale thema van dit jaar,” legt Nathalie Sandra verder uit. “Verder kunnen bezoekers er nog extra workshops en seminars volgen en is er plaats voor architecturale fotografie van de Dutch Architectural Photographers en loopt er een tentoonstelling over de Global Award for Sustainable Architecture van het Parijse museum Cité de l’architecture et du patrimoine."

Dat Architect@Work laaiend enthousiast wordt onthaald door de bouw- en (interieur-)architecturale sector mag tot slot blijken uit het internationale succes van de beurs. Ondertussen is de van oorsprong Kortrijkse expo immers al uitgewaaierd naar onder meer Nederland, Frankrijk, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland en zelfs China. De beurs vindt in ons land overigens niet enkel plaats in Kortrijk, maar ook in de Halles des Foires in Luik op 23 en 24 mei.

Een (voorlopige) lijst met deelnemende exposanten vindt u hier.

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage