Ardento stelt nieuwe ThermoPine planken voor

Het Belgische houtlabel Ardento lanceert ThermoPine: 14cm brede terrasplanken van massief naaldhout, met het oog op het bouwen van een (overdekt) terras.

Het Belgische houtlabel Ardento lanceert ThermoPine: 14cm brede terrasplanken van massief naaldhout, met het oog op het bouwen van een (overdekt) terras.


 


Thermisch verduurzamen

Ardento redeneert vanuit de gedachte dat een terras niet enkel tijdens de zomer leuk moet zijn. Met een overdekt terras kan je ook op minder zonnige dagen buiten genieten. ThermoPine moet daarbij een rol kunnen spelen. Het massief naaldhout (beschikbaar met of zonder PEFC/FSC-label) is bovendien thermisch verduurzaamd. Naaldhout behoort van nature tot duurzaamheidsklasse IV tot V, wat onvoldoende duurzaam is voor een terrastoepassing. Door de thermische behandeling (hittebehandeling) verhoogt de duurzaamheid tot klasse II, wat het hout geschikt maakt als terrashout met een lange levensduur.

Het thermisch verduurzamen van hout is een mens- en milieuvriendelijk procedé dat gebruik maakt van warmte zonder toevoeging van schadelijke stoffen. Het naaldhout wordt onder gecontroleerde omstandigheden en in afwezigheid van zuurstof tot maximum 250 °C verhit. Het verhittingsproces heeft een invloed op de structuur van het hout. Doordat het aanwezige zetmeel wordt omgezet, is het hout niet langer interessant als voedingsbodem voor insecten en schimmels. Een bijkomend effect van thermische verduurzaming is dat het naaldhout nadien tot de helft minder vocht opneemt. Dat resulteert in stabielere terrasplanken en een aanzienlijk lagere ‘werking’ (zwelling en krimp) van het hout.
Warmbruin

Kenmerkend voor het uitzicht van naaldhout is de aanwezigheid van knopen. De terrasplanken ThermoPine bevatten enkel gezonde knopen. De door-en-door warmbruine kleur van het hout is te danken aan de hittebehandeling. Eenmaal het terrashout geplaatst is, zal het onder invloed van zonlicht en regen natuurlijk en egaal vergrijzen. Je kan de vergrijzing voor zijn en de kleur van ThermoPine behouden door (twee)jaarlijks na de winterperiode een gepigmenteerde natuurlijke olie aan te brengen.

 


Uniforme afwerking

Een overdekt terras heeft niet alleen een terrasvloer maar ook een overkapping. Voor wie houdt van een uniforme, hedendaagse afwerking van overdekt terras en gevel met een natuurlijk en duurzaam materiaal., kan Ardento hetzelfde thermisch verduurzaamde naaldhout ThermoPine aanbieden voor de overkapping en ook om er de gevel mee te bekleden.


Goed geplaatst

Doordat ThermoPine licht van gewicht is, is het hout zeer geschikt voor een dakterras of balkon met geringe draagkracht. De terrasplanken zijn verkrijgbaar in optie in lengtes tot 5,1 m. De extra lange planken moeten nuttig zijn voor terrassen in de lengterichting.
Voor de plaatsing kan je een beroep doen op een vakman, maar als ervaren doe-het-zelver kan je ook zelf aan de slag. Een stabiele ondergrond, een goede afwatering en voldoende luchtcirculatie onder het houten terras zijn een must. De terrasplanken bevestig je op een houten onderstructuur. Dat kan onzichtbaar door middel van roestvrijstalen clips of op de klassieke manier met behulp van roestvrijstalen schroeven.


Zachte aanpak

Doordat de terrasplanken mooi glad geschaafd zijn, hechten vuildeeltjes zich minder gemakkelijk. Kan je niet weerstaan aan de grote lenteschoonmaak, pak het dan voorzichtig aan en gebruik een zachte waterstraal eventueel in combinatie met een zachte borstel. 

Deel dit artikel:

Onze partners