Atab Smartroof: allesomvattend concept voor slimme daken

ATAB, dat deel uitmaakt van de IKO groep, is de Antwerpse fabrikant van vloeibare waterdichtingsproducten, dakdichtingsmembranen, PIR-isolatie en energie-efficiƫnte daksystemen. Het bedrijf draagt ecologie hoog in het vaandel en ontwikkelde daarom een serie producten die samengebracht worden tot een allesomvattend milieuvriendelijk dakconcept: SmartRoof.
ATAB, dat deel uitmaakt van de IKO groep, is de Antwerpse fabrikant van vloeibare waterdichtingsproducten, dakdichtingsmembranen, PIR-isolatie en energie-efficiënte daksystemen. Het bedrijf draagt ecologie hoog in het vaandel en ontwikkelde daarom een serie producten die samengebracht worden tot een allesomvattend milieuvriendelijk dakconcept: SmartRoof.

Atab stelt zich tot doel om energiezuinige en ecologisch verantwoorde dakproducten- en systemen te ontwikkelen. Dit vertaalt zich in een integraal beleid dat alle stadia van de levenscyclus van de Atab producten beïnvloedt, wat mogelijk is omdat het bedrijf al zijn producten zelf ontwikkelt, produceert en plaatst. Vanuit zijn expertise in isolatie, dakdichting en vloeibare waterdichting, werkt Atab totaalsystemen uit voor de bouw.Slimme daken

Platte daken dienen in de eerste plaats duurzaam waterdicht te zijn, maar ze bieden de bouwheer ook een breed spectrum aan energiebesparende en energieproducerende mogelijkheden. De meerwaarde van deze daken realiseert zich door te opteren voor zeer duurzame dakafdichtingen met zowel brandwerende, hittereflecterende als luchtzuiverende eigenschappen, of dakafdichtingen die niet uitlogen waardoor regenwater kan gerecupereerd worden. Het worden echt slimme daken als deze dakafdichtingen worden gecombineerd met hoogrendement PIR-isolatie, met lichtkoepels die de zon volgen, met waterbufferende groendaken, of met zonnepanelen voor het produceren van eigen energie. Atab biedt oplossingen aan voor elk van deze aspecten om zo tot een allesomvattend dakconcept te komen: Smartroof.

Roof Engineering

Om een dergelijk concept te kunnen realiseren, stelde Atab een globaal kwaliteitsplan op. Dit stelt dat een goed dak vijf essentiële elementen vraagt: het juiste dakbedekkingssysteem, een kwalitatieve en duurzame dakbedekking, plaatsing volgens de regels van de kunst, projectbegeleiding en een regelmatig onderhoud. Het concept wordt toegepast op de door Atab vervaardigde Spectraplan TPE-kunststof en Polygum bitumineuze daksystemen en omvat een tien jaar all-in garantie op product en plaatsing.


De witte reflecterende dakdichting Polygum Carrara voorkomt oververhitting en helpt energie te besparen voor koeling


Combinatie van milieuvriendelijke dakelementen

IKO Spectraplan is een milieuvriendelijke kunststof dakbaan: het membraan bevat geen halogenen, weekmakers of zware metalen en kan aan het einde van de levensduur volledig gerecycleerd worden. Door de zuivere samenstelling is het zeer geschikt voor de recuperatie van regenwater, maar dankzij de wortelwerende eigenschappen kan het evengoed toegepast worden als ondergrond voor groendaken.

Polygum is een serie bitumineuze dakmembranen. De meest recente ecologische ontwikkeling is Polygum Carrara, een witte reflecterende dakbaan die voorzien is van de luchtzuiverende AirCare-technologie. Daarnaast is er onder andere de brandwerende Polygum Prevent, het dampdrukverdelende dakrenovatiesysteem Polygum Quadra en Polygum Roofgarden, een tweelaagse waterdichting voor groendaken.

    

Links: de opbouw van een Atab groendak.  Rechts: IKO EnerthermIKO Enertherm
PIR-isolatie vormt het isolatieluik van het daksysteem: een brandveilig hard schuim met een zeer lage lambda-waarde (0,023 W/mK). Het Enertherm-gamma omvat producten voor allerlei toepassingen in daken, zolders en gevels. Het Smartroof concept wordt vervolledigd door het groendaksysteem IKOgreen en de IKO LightCatcher, een intelligente lichtkoepel met een automatisch spiegelsysteem dat het zonlicht volgt. Via een doordachte combinatie van de juiste elementen kan het dak dus een belangrijke bron van energiebesparingen worden en een positieve bijdrage leveren aan het milieu.

    

De IKO LightCatcherDeel dit artikel:

Onze partners

GAimage