Authentieke reconstructie van baksteengevels met StoTherm Vario

Heel wat Belgen zijn verknocht aan de traditionele gemetselde gevel. Baksteengevels zijn dan ook een vertrouwd onderdeel van het stadsbeeld. StoTherm Vario met StoBrick biedt die authentieke uitstraling, maar zorgt voor een dunnere gevelopbouw dan traditionele bakstenen. Met het buitengevelisolatiesysteem (ETICS), waarop de baksteenstrippen verlijmd worden, worden de huidige isolatienormen probleemloos bereikt. Dit systeem zorgt voor een eenvoudig gevelontwerp en maximale vrijheid voor de architect.

StoBrick maakt de authentieke reconstructie van baksteengevels mogelijk bij zowel nieuwbouw- als renovatieprojecten, zonder de charme van de baksteen te verliezen.

 

Minimaal ruimteverlies, maximale kostenbesparing

Met een dikte van 11 tot 25 mm, besparen de steenstrippen heel wat plaats in de gevelopbouw. Met isolatie uit geëxpandeerd polystyreen (EPS), een wapeningslaag en met de daarop verlijmde steenstrippen, zorgt dit voor een energiezuinig geheel. Dankzij de beperkte dikte van dit gevelisolatiesysteem, met ATG, blijft er bij nieuwbouw een grotere woonoppervlakte over.

Bij renovatieprojecten zorgt deze compacte systeemopbouw voor minimaal ruimteverlies in vergelijking met traditioneel metselwerk, waarbij niet alleen de luchtspouw, maar ook de baksteen veel ruimte innemen. Bovendien zijn er geen extra funderingskosten omdat het gevelisolatiesysteem verlijmd wordt op de bestaande gevel. Ondersteuningsconsoles voor metselwerk zijn ook niet aan de orde dankzij het beproefde concept van gevelisolatiesystemen.

Ook voor nieuwbouw zijn baksteenstrippen in combinatie met gevelisolatie een goede keuze. Het gevelisolatiesysteem zorgt namelijk voor een vereenvoudigde ruwbouw en een kortere bouwtijd. Metselwerkondersteuningen of -verankeringen zijn niet meer nodig en de EPB-aanvaarde bouwknopen zijn makkelijker te realiseren dan bij traditioneel metselwerk.

 

Talrijke ontwerpmogelijkheden

Het StoBrick assortiment bestaat uit baksteenstrippen in allerlei kleuren, maten en vormen. Met meer dan tachtig verschillende steenstrippen in formaten tot 440 mm lang, heeft de architect heel wat keuzevrijheid in het gevelontwerp. Bij Sto zijn er ook afwijkende formaten en structuren leverbaar in geval van grote projecten. De strippen kunnen overigens verticaal, horizontaal of zelfs diagonaal geplaatst worden.

 

Ruim assortiment

De grondstof voor baksteen is leem, een mengsel van zand en klei. Om van de grondstoffen tot een baksteenstrip te komen, zijn er twee productieprocessen: de strengpersmethode dat onmiddellijk baksteenstrippen produceert en de vormbakmethode voor bakstenen die nadien gezaagd worden tot steenstrippen. Bij beide productiemethoden zijn er verschillende factoren die de materiaalvormgeving beïnvloeden.

Op basis daarvan is het assortiment baksteenstrippen ontwikkeld: strengpersstrippen: StoBrick Glad Uni, StoBrick Glad Bont, StoBrick Glanzend, StoBrick Zandig, StoBrick Poreus en StoBrick Gekerfd.

In samenwerking met Vande Moortel werd het gamma uitgebreid met de handvormstrippen: StoBrick Modern en StoBrick Rustiek.

 

Minisite voor architecten

Sto werkt momenteel aan de lancering van een minisite voor architecten waarop alle informatie rond StoBrick en andere harde bekledingen zoals tegels en natuursteenstrippen terug te vinden is. Architecten zullen via de site ook gratis verschillende stalen kunnen aanvragen.

Bron: Sto

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage