Automatische rookafvoer en natuurlijke ventilatie in Duits luxehotel

D+H, leverancier van natuurlijke ventilatie- en rookafvoeroplossingen, zorgde in het Duitse vijfsterrenhotel 'THE FONTENAY' voor extra vleugje veiligheid en frisse lucht. 

Het Grandhotel 'THE FONTENAY' met zijn 130 kamers, waaronder 17 suites, ligt in het hart van Hamburg aan de oever van de rivier de Alster in Duitsland. Drie en een half jaar zijn verstreken sinds het project werd bedacht door het gerenommeerde Hamburgse architectenbureau “Störmer Murphy and Partners” tot de opening in maart 2018. Dat is niet verwonderlijk, want de architectuur van dit 5 sterrenhotel is bijzonder indrukwekkend. DE FONTENAY bestaat uit drie grote cirkels op een rij. Ze komen in het midden samen om plaats te bieden aan een glazen en beboste binnenplaats en een 27 meter hoog omsloten atrium. Een 14.000 m² grote afgeronde, transparante glazen gevel biedt een onbelemmerd uitzicht op de rivier de Alster.

De uitvoering van dit project bracht een aantal uitdagingen met zich mee. Het concept van automatische rookafvoer en natuurlijke ventilatie vergde veel creativiteit vanwege het cirkelvormige ontwerp van het gebouw. Om veiligheid, comfort en esthetiek onder één dak te combineren, werd een speciale oplossing ontwikkeld voor de raamaandrijvingen.

 

Groter, mooier, stiller

Er moesten ongeveer 100 speciale beugelsets worden gemaakt voor bevestiging aan het raamprofiel om de installatie van naar buiten openende ramen mogelijk te maken. De motoren werden in het raamprofiel geïntegreerd en openen naar buiten. De technische vereisten omvatten bovenop externe invloeden zoals wind, water en lucht ook inbraakbeveiliging.

De krachtige D+H-aandrijvingen zijn in staat zeer grote ramen te besturen en zo de esthetiek van grote gevels te behouden. De motoren zijn rechtstreeks in het raamprofiel geïntegreerd en zijn dus volledig onzichtbaar voor het blote oog. Als alternatief is het mogelijk te kiezen voor een RAL-coating om een visueel consistent totaalbeeld te verkrijgen. Voor het comfort van de gebruikers van het gebouw heeft D+H geluidsarme motoren in het gebouw geïntegreerd, waarmee natuurlijke ventilatie een discrete metgezel in het dagelijks leven wordt.

 

Kwaliteit 'made in Germany' nu in België

Al meer dan 50 jaar staat D+H voor kwaliteit 'Made in Germany'. Net als in het Hamburgs gebouw stellen de rook- en ventilatieoplossingen van D+H architecten over de hele wereld in staat hun visie te realiseren. Vanaf nu beschikt de groep, met D+H BeLux (voorheen BlueKit Factory), over een eigen dochteronderneming voor de Belgische markt. D+H is in België al jaren bekend onder de merknaam 'BlueKit', de energiebesparende ventilatiesoplossingen voor lift- en technische schachten.

 

D+H BeLux ten dienste van de architect

Al in de planningsfase ondersteunt D+H BeLux de architect met deskundig advies, door bv het aerodynamische rookafvoergebied te berekenen en een passende oplossing voor te stellen. Met het, door D+H ontwikkelde hulpmiddel myCalc, kan alle informatie die nodig is om te bepalen welke raambeugels en motoren geschikt zijn voor de vereiste openingshoek en kettinglengte, eenvoudig en gratis worden verkregen.

Rekening houdend met deze eisen wordt het optimaal gecertificeerd raamprofiel geïdentificeerd. D+H beschikt over een ruim assortiment gecertificeerde raamprofielen van gerenommeerde fabrikanten en komt daardoor in aanmerking voor vrijwel alle profieltypen.

Bron: D+H
Deel dit artikel:

Onze partners