Automatische schuifdeur als barrière tegen infecties

De ziekenhuisbacterie en infecties tegenhouden is en blijft een ware uitdaging in ziekenhuizen. Automatische schuifdeuren blijken hiervoor een interessant hulpmiddel te zijn. Besam plaatste onlangs nog dertig Unislide schuifdeuren in een Brits ziekenhuis.

De ziekenhuisbacterie en infecties tegenhouden is en blijft een ware uitdaging in ziekenhuizen. Automatische schuifdeuren blijken hiervoor een interessant hulpmiddel te zijn. Besam plaatste onlangs nog dertig Unislide schuifdeuren in een Brits ziekenhuis.

In zes afdelingen van het Hinchingbrooke ziekenhuis in Huntingdon (Engeland) plaatste Besam onlangs dertig schuifdeuren van het type UniSlide. De opdracht hield meer in dan enkel de automatisering van de deuren in de patiëntenzones. Doel was een doeltreffende oplossing te vinden om het besmettingsgevaar tegen te gaan door contact van medische staf, patiënten en bezoekers met de deuren op de verschillende afdelingen.

    


De 30 UniSlide schuifdeursystemen zijn uitgerust met een schopschakelaar. De deuren vormen een fysieke barrière tussen patiënten met besmettingsgevaar en de rest van de afdeling. Een lichte schop met de voet tegen de impulsplaat activeert de deur, die open gaat zonder aanraking met de hand. Bovendien creëert dit systeem een vlotte doorgang voor medewerkers die de handen letterlijk vol hebben met bijvoorbeeld maaltijden of bedlinnen.

Natuurlijk had men ook kunnen opteren voor schuifdeuren die automatisch opengaan onder impuls van een radar. Toch gaf men in Hinchingbrooke in dit geval de voorkeur aan een semi-automatisch systeem met schopschakelaar omdat men er zeker van wilde zijn dat een deur enkel open gaat wanneer een medewerker dat ook echt wil. Situaties waarbij iemand voorbij de deur passeert en zo de deur nutteloos open en dicht doet gaan, zijn omwille van het infectiegevaar niet aangewezen.

UniSlide kan worden geïntegreerd in een compleet deursysteem, maar wordt net zo vlot gemonteerd op autonome schuifdeuren. Alle onderdelen van de compacte automaat - motor, besturingseenheid, overbrenging- of optionele noodbatterij en elektromechanisch slot - bevinden zich in de afdekkap. UniSlide kan zowel gebruikt worden in renovatieprojecten als in nieuwe installaties.
De automaat wordt altijd geprogrammeerd volgens de vereisten van de toepassing. Een veilige doorgang staat daarbij altijd voorop. Zo gaan sluitende deuren altijd onmiddellijk weer open van zodra een persoon of obstakel tussen de deurvleugels wordt waargenomen. Daarnaast signaleert de integraal zelfbewakende functie van de microprocessor iedere onderbreking of storing, zodat ook dan de veilige werking is gegarandeerd.

Gelagerde stalen loopwielen en een looprail van hoogwaardig kunststof zorgen voor een soepele én geruisloze deurbeweging. 

Deel dit artikel:
Onze partners