B-DNA promoot Belgische bouw- en designwereld in Azië

Begin maart werd B-DNA, afkorting voor Belgian Design Nature Architecture voorgesteld in Singapore.  B-DNA is een uniek partnership opgezet door Belgische architecten, ingenieurs en stedenbouwkundigen (B-Studio) èn producenten van bouwmaterialen en designproducten. (B-HOUSE). Ze delen samen meer dan 30 jaar ervaring in research & design in de bouwwereld in Europa. Hun gedeelde interesse is de focus op duurzaam en energie-efficient ontwerp en de ontwikkeling van zakelijke mogelijkheden in de regio Zuid-Oost Azië. 

DNA is naast facilitator ook motor voor nieuwe kansen en allianties. Het profileert zich als een culturele interface tussen de Belgische bedrijven en de Zuid-Oost Aziatische markt.

 

B-DNA bestaat uit B-Studio

B-House

 

Historiek samenwerking en strategie

Het B-DNA kantoor is operationeel sinds juli 2015 en investeerde de afgelopen maanden in ontmoetingen en voorstellingen van B-DNA-partners en producten met lokale architecten, studiebureaus, overheidsinstanties bevoegd voor planning, infrastructuurwerken, overheidgebouwen en afgevaardigden van universiteiten en onderzoekscentra.

De Belgische groep koos Singapore als uitvalbasis omwille van zijn strategische ligging om te opereren in geheel Azië. Bovendien worden ook in Singapore beslissingen genomen die impact hebben voor de gehele Zuid-Oost Aziatische regio. De strategische rol van Singapore is te vergelijken met die van Brussel in Europa.

 

Opening B-DNA 7 maart 2016

Simultaan met de Singapore Design Week werden in de pas geopende National Gallery  lezingen georganiseerd met twee CEO’s van partners van B-DNA. De creatieve econoom en vernieuwer Jan Kriekels van Jaga NV verduidelijkte zijn filosofie ‘Innovate or Die’. Vanuit een antroplogische archtergrond nodigde de zakenman zijn publiek uit om hem te volgen in zijn zoektocht naar een universeel overlevingsmodel voor mensen, de zakenwereld en een maatschappij gebaseerd op 5 waarden.

De tweede spreker was Laurent Ney, stichter en managing director van Ney & Partners dat opereert vanuit Brussel, Luxemburg en Tokio. Sinds zijn ontstaan in 1996 heeft het bureau een typische methodolgie en ontwerpcultuur ontwikkeld. Ney & Partners vertrekt niet vanuit vooroordelen of dogma’s. Innovatie en de wil om de traditionele ingenieurskunst uit te dagen zijn fundamenten voor hun aanpak. Elk ontwerp vertrekt vanuit een nauwe relatie met de context, een zekere poëzie en het samensporen van architectuur en engineering. De projecten integreren verschillende disciplines en er wordt tevens veelvuldig samengewerkt met kunstenaars en landschapsontwerpers.

Een aansluitend panelgesprek werd gemodereerd door Tan Szue Hann, Head Sustainable Urban Solutions en hoofdontwerper bij Surbana Jurong, een van de invloedrijkste bureaus in de regio. In 2015 won hij de Singapore's Young Green Architect of the Year Award van Building and Construction Authority and the Singapore Green Building Council.

Zijn dynamische inbreng zorgde voor een levendige discussies over healing invironment, geïntegreerd ontwerp en bouwen in een tropisch klimaat.

Op het evenement waren vertegenwoordigers van architecten- en studiebureaus uit Singapore aanwezig, die zeer actief zijn op de Zuid-Oost Aziatische markt, als ook lokale verdelers van producten B-DNA, docenten en onderzoekers uit de ingenieurs- en architectuur- opleidingen van Singapore (NUS, SUTD), verantwoordelijken voor de bouw en uitbreiding van ziekenhuizen in Singapore en design consultants.

Bron: B-DNA
Deel dit artikel:

Onze partners