BBA 2024 / International Award: Hovering Trails (Ney & Partners - Alternance Architecture)

‘Hovering Trails’ zijn milieuvriendelijke loopbruggen. Dit modulaire systeem van Ney & Partners & Alternance Architecture beantwoordt aan de groeiende vraag naar infrastructuur met een lage impact in natuurgebieden en toeristische bestemmingen en vermijdt de vaak schadelijke impact van traditionele loopbruggen in kwetsbare ecosystemen.

Dankzij dit unieke ontwerp kunnen locaties in moeilijke natuurlijke omgevingen worden ontwikkeld zonder de bodem te beschadigen of de natuurlijke waterstroom te verstoren. Het maakt het gemakkelijker om bezoekers te verwelkomen en tegelijkertijd het milieu te beschermen. De Hovering Trails, geïnstalleerd in IJsland op de emblematische geothermische site van Hveradalir, weerspiegelen de kwaliteit van de Belgische engineering en design ten dienste van het thuisland van een van de ontwerpers. Ze werden geïnstalleerd om de site te beschermen, het onthaal van bezoekers te vergemakkelijken en hun veiligheid te garanderen.

 

Oneindige mogelijkheden

Het "Hovering Trails"-systeem bestaat uit modulaire elementen die naar behoefte en context kunnen worden samengesteld. Het kan worden aangepast aan verschillende locaties en biedt oneindig veel installatiemogelijkheden. Rechte en roterende elementen, observatieplatforms, geïntegreerde informatiepanelen, leuningen en verlichting kunnen allemaal worden aangepast aan de specifieke risico's van een bepaalde locatie, waardoor de veiligheid van de bezoekers wordt gegarandeerd. Het systeem kan gefaseerd worden geïnstalleerd en indien nodig gemakkelijk verplaatst zonder negatieve gevolgen voor het milieu.

Hovering Trails onderscheiden zich door het ingenieuze gebruik van geavanceerde materialen en technieken. Lasergesneden aluminium panelen vormen een lichte structuur en onderstrepen het streven naar duurzaamheid door het volledig recycleerbare materiaal. De trapeziumvorm zorgt voor een optimale gewichtsverdeling, minimaliseert de visuele impact en garandeert een draagvermogen van 6 meter tussen de steunen.

 

Volledig omkeerbaar

Duurzaamheid staat centraal in het project, dat tot doel heeft een loopbrugsysteem te produceren dat voor iedereen toegankelijk is, inclusief mensen met beperkte mobiliteit, en dat terwijl de natuurlijke omgeving behouden blijft. De Hovering Trails zijn volledig omkeerbaar, laten geen sporen na en hebben een lage CO2-voetafdruk. Het gebruik van trapeziumvormen, de omkeerbaarheid van het systeem en het aanpassingsvermogen aan kwetsbare omgevingen onderstrepen de Belgische vindingrijkheid en architecturale kwaliteit.

Hoewel de Hovering Trails in IJsland worden gemaakt, dragen ze een Belgische stempel dankzij de samenwerking tussen een internationale Belgische ingenieur/architect en een in België opgeleide IJslandse architect. De milieuvriendelijke aanpak, het gebruik van minimalistische en ecologische vormen en het engagement voor de veiligheid en het welzijn van de gebruikers, wijzen allemaal op de Belgische architecturale kwaliteit, zelfs in het buitenland. De Hovering Trails zijn een innovatieve oplossing, bekroond met de Prix de l'Environnement 2022 en de Icelandic Design Awards 2023, en weerspiegelen de Belgische creativiteit en engineering in dienst van milieubehoud en universele toegankelijkheid.

Deel dit artikel:
Onze partners