EXPO. Op de fiets! Fietsbruggen vandaag en morgen – Ney & Partners (CCHA)

Sinds kort kent de fiets weer een sterke opmars in Vlaanderen. Dit succes is niet enkel te danken aan de snellere en comfortabele fietsen. Ook nieuwe fietspaden, tunnels en bruggen maken het aangenamer, veiliger en soms zelfs sneller om je per fiets te verplaatsen. Met een expo over fietsbruggen van het Belgische ontwerp- en ingenieursbureau Ney & Partners wil Architectuurwijzer pleiten voor een zorgvuldige aanpak van de fietsinfrastructuur. Dit vraagt om een goede opdrachtgever én een sterke samenwerking tussen architecten, ingenieurs, landschapsontwerpers, ecologen en mobiliteitsspecialisten.

Tijdens de afgelopen 20 jaar heeft Ney & Partners het aantal opdrachten voor fietsinfrastructuur sterk zien groeien en veranderen. Zo zijn de bruggen geëvolueerd van minimaal 2 naar 7 meter breed voor fietsers in verschillende snelheden, voetgangers en andere gebruikers. Ook een vlotte aansluiting op het bestaand fietsroutenetwerk is belangrijk, net zoals een ontwerp op maat van de stad, het dorp of het landschap.

Met het oog op een minimale CO2-uitstoot streeft Ney & Partners naar een zuinig materiaalgebruik in elke fietsbrug. Ook aanpasbaarheid in de toekomst is een duurzaam aandachtspunt. Tot slot vormen de ruimtelijke beleving en het rijcomfort van de fietsers belangrijke uitgangspunten in hun ontwerp. Kortom, veel kwalitatieve drijfveren die het ontwerp sturen en aan bod komen in de expo ‘Op de fiets!’.

 

Lezing Laurent Ney

‘Op de fiets!’ is een expo die wordt gepresenteerd door Architectuurwijzer en samengesteld door Ney & Partners. De curatoren zijn Katrien Vandermarliere, Sara Kreike en Toon Maas. Op de openingsdag van de tentoonstelling geeft deze laatste een unieke rondleiding, waarbij hij toelicht hoe zowel de opdrachten als de oplossingen die Ney & Partners uitwerken de laatste tijd fel veranderd zijn. En op dinsdag 12 maart is architect / burgerlijk ingenieur bouwkunde Laurent Ney zelf te gast in CCHA voor een lezing.

 

De expo ‘Op de fiets! Fietsbruggen vandaag en morgen – Ney & Partners’ is gratis te bezichtigen in Cultuurcentrum Hasselt (Kunstlaan 5, 3500 Hasselt), in de exporuimte architectuur op de 1e verdieping, van 10 maart tot 31 augustus 2024. Meer info vind je hier.

Bron: Architectuurwijzer
Deel dit artikel:
Onze partners