EXPO. Alfons Hoppenbrouwers: Ruimte voor kleur en getal (Lineair, Dilbeek)

kunstgalerie Kunstgalerie Lineair vestigt de aandacht op het beeldende werk van Alfons Hoppenbrouwers, architect van Westrand in Dilbeek.
Brutalistische speelzone met kasteeltje, waterpartij, zandbak en verstopplekken in CC Westrand, Dilbeek

Ter gelegenheid van het 50-jarige jubileum van cultuurcentrum Westrand in Dilbeek, vestigt kunstgalerie Lineair de aandacht op het beeldende werk van de architect van Westrand, Alfons Hoppenbrouwers, met de expositie 'Ruimte voor kleur en getal'. Deze tentoonstelling belicht de unieke combinatie van kleurgebruik en wiskundige verhoudingen in het werk van Hoppenbrouwers en viert zijn invloed op zowel de architectuur- als kunstwereld.

Begin seizoen 2023-2024 konden bezoekers van Westrand met de Hoppenbrouwerswand een voorproefje krijgen van zijn schilderkunst. Nu kun je in kunstgalerie Lineair nog tot 26 april de tentoonstelling ‘Alfons Hoppenbrouwers: Ruimte voor kleur en getal’ gaan bezoeken. Deze expositie focust op de schilderkunst van Alfons Hoppenbrouwers, waar kleurgebruik en getalsverhoudingen een centrale rol spelen. Deze artistieke aspecten vormen een contrast met zijn architecturale werk, dat onlangs centraal stond in de expositie ter ere van 50 jaar Westrand.

 

Westrand

Alfons Hoppenbrouwers was een veelzijdig man: broeder, docent, architect en kunstschilder. Als burgerlijk ingenieur-architect realiseerde hij diverse projecten voor hij begon aan het ontwerp van het Westrandgebouw. Zijn bijdrage aan het architectuur- en kunstonderwijs is significant. Zelfs tegen het einde van zijn carrière bleef hij actief bijdragen aan de kunst-, architectuur- en stedenbouwwereld, uiteindelijk als plastisch kunstenaar.

 

M HKA-selectie

De keuze voor Galerij Lineair als locatie voor deze tentoonstelling is niet toevallig. Er is een historische connectie met Hoppenbrouwers, en eerder waren hier al werken van hem tentoongesteld. Lineair, een culturele partner van Westrand en op loopafstand van het cultuurcentrum, werkt samen met het Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen (M HKA), dat een aantal sleutelwerken uit zijn omvangrijke collectie voor deze gelegenheid uitleent.

 

Hoppenbrouwerswandeling

Een week na de opening bij Lineair volgt een tentoonstelling met werken van studenten van LUCA School of Arts, waar Hoppenbrouwers les gaf. Deze studenten hebben zich laten inspireren door Hoppenbrouwers' werk voor een moderne interpretatie en analyse van zijn principes.

Tot slot is er in Dilbeek ook een Hoppenbrouwerswandeling uitgetekend. Deze wandeling, beschikbaar in twee lengtes, biedt een unieke route door het centrum van Dilbeek en tot aan het graf van Hoppenbrouwers in Groot-Bijgaarden. Vanaf juni is er ook een wedstrijd verbonden aan de wandeling, als onderdeel van 'de Zomer van Dilbeek'.

 

Meer informatie over de expo 'Alfons Hoppenbrouwers: Ruimte voor kleur en getal' vind je op de website van Lineair.

Bron: Editiepajot
Deel dit artikel:
Onze partners