BBA 2024 / Rookie of the Year: Veldhuis

Veldhuis is een jong architectenbureau uit Wevelgem dat in 2021 werd opgericht door Jasper Caenepeel, Sigert Defrancq en Christoph Verberckmoes. In hun ontwerpen zoeken ze aansluiting met de context rondom en (her)interpreteren ze ruimtelijke kwaliteiten en vakmanschap van historische gebouwen. Projecten bevatten een doordachte balans tussen budget, uitstraling, energiezuinigheid, klimaatbewustheid, generositeit, flexibiliteit en sociaal engagement, waardoor ze voor lange tijd (opnieuw) een waardige en actieve rol kunnen opnemen binnen de samenleving.

De zoektocht van Veldhuis naar kwaliteit blijft niet onopgemerkt. De verbouwing van een rijwoning in Kortrijk werd genomineerd voor de Architectuurprijs Kortrijk, de kijkhut in Antwerpen werd gepubliceerd in het Jaarboek Architectuur Vlaanderen en A+ magazine. En recent won Veldhuis de Open Oproep Kernvernieuwing Gullegem en de Oproep Winvorm voor de transformatie van de Watertoren Groenendijk. Petrus Kemme van VAi schreef voor A+ magazine het artikel ‘Ambiguïteit als ontwerptool’ waarin het prille oeuvre en de ontwerphouding van Veldhuis een eerste keer tegen het licht werden gehouden.

 

Watertoren Groenendijk

Het winnend wedstrijdvoorstel van Veldhuis om het uitkijkplatform van een bestaande watertoren in Koksijde met trap en lift publiek toegankelijk te maken, omarmt het slanke silhouet van de toren. Door de trap, lift en watertoren op een minimaal aantal punten met elkaar te verbinden ontstaat een gracieus geheel van onderling afhankelijke elementen die het nieuwe ruimtelijke karakter bepalen. De nieuwe bezoekersinfrastructuur zoekt met haar vormgeving en materialiteit aansluiting bij het industriële karakter van de plek zonder het bestaande gebouw te overstemmen.

Het ontwerp zweeft tussen functionaliteit en beleving. Een vaste ritmiek van rechte passerelles zoekt zich een weg naar boven, meanderend als een bergpad. De bezoeker krijgt gevarieerde perspectieven naar de toren en het landschap rondom. Door de ruimte bovenop de Groenendijk te transformeren tot ‘wolkenkamer’ stelt Veldhuis een breed inzetbare ontmoetingsplek voor. Zijn dreigende wolken boven de kust soms niet even interessant als een stralende hemel?

 

Kijkhut Blokkersdijk

De kijkhut is dé plek om onopgemerkt te genieten van het gezelschap van 150 vogelsoorten die vier seizoenen lang rondtrekken, broeden en zingen in het natuurgebied Blokkersdijk, een artificieel aanvoelend stukje natuur samengeperst tussen het Antwerpse Havenlandschap, de Scheldedijk, E34 en het Sint-Anna Bos. De hut bevindt zich aan een uitstulping in de oude dijk omringd door water, rietkraag, populierbossen en weiland.

Tijdens het benaderen van de kijkhut krijgen bezoekers een steeds veranderende perceptie van het onregelmatige zeshoekige volume. De slanke kant van het volume valt nauwelijks op langs de kustlijn, terwijl de breedste kant beschutting biedt om onopgemerkt te naderen. De sterk geometrische structuur van de hut is zichtbaar in de houten draagstructuur van het plafond en kraagt subtiel uit om met een luifel de ingang te markeren. Licht valt zacht binnen via een hoekraam op de verdieping: een uitnodiging om de trap op te klimmen en door één van de luiken te genieten van het uitzicht.

 

Loft Barastraat

Een voormalige loods in Anderlecht wordt getransformeerd tot woning. De aanwezige hoekverdraaiing tussen de stalen liggers, gietijzeren kolommen en zijmuren deed Veldhuis zoeken naar brede, diagonale zichtlijnen van voor- tot achtergevel. De totale lengte en breedte van de originele ruimte blijf je voelen. De kast die de scheiding vormt tussen de twee kamers vooraan eindigt in een punt achter een kolom: nauwelijks waarneembaar vanuit de leefruimte. Vier centrale deurpanelen verdwijnen, eens geopend, in de wanden. Twee deurpanelen worden bekleed met spiegels, waardoor ze in gesloten toestand een trompe l’oeil effect veroorzaken.

De wanden van badkamer en wasberging worden afgewerkt in een esfineer en worden voorzien van een glazen bovenlicht, waardoor ook overdag natuurlijk licht tot in deze ruimtes stroomt. Er werd gekozen voor ecologische uitvullingen (bijvoorbeeld hout en kurk voor de ophoging van de vloer), recuperatiematerialen (tegels en parket) en toestellen (sanitair, werkbank als keukeneiland).

Deel dit artikel:

Onze partners