Belgian Building Awards 2021: alle winnaars op een rij

Na de bekendmaking op 23 juni van de winnaar van de Utility Building Award zijn nu alle lauraten van de Belgian Building Awards 2021 gekend. Aangezien de prijsuitreiking op BATIBOUW dit jaar werd uitgesteld omwille van de coronapandemie, werden de laureaten deze editie gespreid bekendgemaakt per categorie via reportages en podcasts op architectura.be en circubuild.be. We zetten alle winnaars nog eens op een rij.

3-2-1 Façadeaward

De jury kroonde RAAMWERK tot winnaar in deze categorie met het project ‘Carwash’. Deze voormalige handcarwash bevond zich als een enclave in het stadsweefsel van Gent. Slechts twee doorgangen voor het in- en uitrijden van wagens verbonden het pand met de straat. Deze lay-out vormde de basis voor een reconversie naar een introverte woning met gastenkamers vlakbij het stadscentrum. (lees meer)

Het project Koekoek van Label Architecture kreeg een eervolle vermelding in deze categorie. (lees meer)

Onze podcast over stedelijke verdichting met Gijs De Cock (RAAMWERK) en Thibaut Rome (Label Architecture) kan je hier beluisteren. 
 

Circular Building Award

De achtkoppige jury besloot in de categorie Circular Building, die dit jaar nieuw was, niet één maar twee projecten te lauweren: het nieuwe kantoor dat DENC!-STUDIO voor zichzelf ontwierp in Loods 23 in Gent en Mundo-a van B-architecten in Borgerhout, een passief en fossielvrij kantoorgebouw. Het was wel degelijk de bedoeling slechts één winnaar aan te duiden in de categorie Circular Building, maar de jury motiveert de keuze om toch voor twee laureaten te gaan als volgt: “Het ene project betreft een doorgedreven circulaire herbestemming en het andere een mooie circulaire nieuwbouw en die twee bouwvormen laten zich nu eenmaal moeilijk objectief vergelijken. Ook omdat er zowel bij herbestemming/renovatie als nieuwbouw meer nood is aan circulariteit, besloten we af te wijken van het reglement.” Meer info over beide projecten lees je hier en via deze link.

Onze podcast met Sven Grooten van B-architecten, Roos Servaes van Vlaanderen Circulair en Bart Cobbaert van DENC!-STUDIO kan je hier beluisteren.
 

Utility Building Award

De jury kon niet om Gare Maritime van Neutelings Riedijk Architects i.s.m. Bureau Bouwtechniek en Jan de Moffarts architecten heen. Eerder werd dit toonaangevende reconversieproject al gelauwerd met een eervolle vermelding in de categorie Circular Building. In deze categorie schoot Gare Maritime de hoofdvogel af.

Ooit was Gare Maritime het grootste goederenstation van Europa, vandaag is het een inspirerende plek waar jonge en gevestigde bedrijven hun intrek kunnen nemen met een aangename publieke ruimte voor grote en kleinere evenementen. Neutelings Riedijk Architects ontwierp de overdekte ‘stad waar het nooit regent’ volledig in hout in samenwerking met Bureau Bouwtechniek. Daarmee is Gare Maritime een mooi voorbeeld van een duurzame ontwikkeling én momenteel het grootste CLT-project in Europa. (lees meer)

De eerste circuskerk van België van Plano Architecten kreeg een eervolle vermelding in deze categorie (lees meer).

Onze podcast over de kracht van herbestemming met Ruben D'hont van Plano Architecten, Nadja Van Houten van Bureau Bouwtechniek en David Driesen van dmvA kan je hier beluisteren. 

 

Vlaanderen Circulair levert pionierswerk

De Pioneer Award, die baanbrekend werk met positieve impact voor heel de bouw- en architectuursector beloont, ging naar Vlaanderen Circulair, dat met de Green Deal Circulair Bouwen pionierswerk verricht (heeft) op het vlak van circulair bouwen. Het was boegbeeld Roos Servaes die de award in ontvangst mocht nemen. “Deze award is een erkenning voor ons werk van de afgelopen twee jaren”, reageert zij fier. “Werk waarmee we niet alleen beleidsdoelstellingen willen realiseren, maar ook een maatschappelijke meerwaarde en weerklank biedt.” Lees hier meer over de uitreiking van de Pioneer Award.

Voor de Pioneer Award kon men zich niet kandidaat stellen. Het is de jury zelf die op zoek gaat naar interessante kandidaten en een winnaar. 


Over de Belgian Building Awards

De jury voor de Belgian Building Awards bestaat uit acht architecten, journalisten en publicisten: Catherine De Wolf (TU Delft), Eric Cloes (Ik ga bouwen/Je Vais Construire), Hera Van Sande (Archipel vzw/VUB), Marc Dubois (architectuurcriticus), Mieke Vandenbroucke (VIBE vzw), Thomas Roelandts (Marge Architecten), Philippe Selke (architectura.be) en Rik Neven (architectura.be).

In totaal werden 22 projecten genomineerd voor de Belgian Building Awards 2021. De shortlist kan u hier bekijken.

 

Editie 2022

Volgend jaar vindt opnieuw een fysieke uitreiking plaats van de Belgian Building Awards 2022 tijdens BATIBOUW. Dan worden ook de winnaars van editie 2021 in de bloemetjes gezet.

Deel dit artikel:
Onze partners