Belgische architect Axel Vansteenkiste realiseert uitbreiding restaurant op Japanse platteland

Axel Vansteenkiste is een Belgische architect, gevestigd in het Zwitserse Bazel. Recent voltooide Vansteenkiste samen met het Japanse ontwerpbureau side by side architects de uitbreiding van een restaurant in Sammu City, op het platteland van Chiba in het noordoosten van Japan. Het restaurant Ushimaru is gevestigd in een gebouw in zogenaamd ‘Europese stijl’. De chef haalt de beste ingrediënten van het omringende land en de nabijgelegen oceaan, en de gerechten worden geserveerd op handgemaakt glaswerk, elke dag anders, evoluerend met de natuur en de seizoenen.

Het was de wens van de restauranteigenaar om de eetruimte te vergroten en tegelijkertijd een nieuwe entree, lounge en keukenruimtes toe te voegen, terwijl de voorheen introverte eetruimte ook werd opengemaakt naar het uitzicht op het landschap. Het project omvatte ook een algehele vernieuwing van de meeste interieurafwerkingen.

De indeling van het bestaande gebouw bestaat in wezen uit twee zones: een lange, hoge eetruimte langs de zuidgevel, open tot in het dak met een ritme van zichtbare houten dakbalken; en een servicezone langs de noordgevel met keuken, opslag en toiletten. De nieuwe toevoeging neemt deze kenmerken van de bestaande ruimte over en breidt ze uit in 2 abstracte volumes.

 

Hellend dak

Een 45 graden hellend dak omsluit de nieuwe loungeruimte en opent het zicht op het achterliggende agrarische landschap. Het dak komt laag bij de grond en onttrekt aldus de aangrenzende parkeerplaats aan het zicht en voorkomt tevens oververhitting van de ruimte, terwijl het omhoog buigt om de nieuwe ingang van het gebouw te onthullen in een verwelkomende geste.

Na het betreden van een zeer klein sas onder het dak, ontdekt je de 7m hoge driehoekige ruimte met zichtbaar houten spant, die herinnert aan de geometrie en zichtbare structuur van het bestaande gebouw. De andere helft van de nieuwbouw breidt de keuken en de dienstruimten uit, gevat in een laag en ondoorzichtig volume, waardoor het contrast tussen beide delen, publiek en dienst, in de oostgevel wordt benadrukt.

Om het abstracte karakter van de nieuwe toevoeging te beklemtonen, werden alle buitenafwerkingen bekleed met zilver galvalume (staalplaat met staande naad en een zink/aluminium galvanisatie). Dit materiaal neemt tegelijkertijd zachte reflecties van de lucht en het omringende landschap op, variërend met het weer, en versmelt daardoor het gebouw met zijn omgeving.

 

Warme en intieme sfeer

Een met hout beklede servicewand loopt over de volledige lengte van de bestaande eetruimte en de nieuwe lounge, en bevat alle opslag, servicetoegang, receptie, garderobe en aanrecht, waardoor de ruimte flexibel en overzichtelijk blijft. Een gepolierde betonvloer en aluminium schrijnwerk geven de lounge een fris en helder karakter, terwijl een parketvloer, houten kozijnen en meubilair en gerichte verlichting een eetruimte creëren met een warme en intieme sfeer.

Geïnspireerd door Ushimaru’s collectie handgemaakt glaswerk, werden in samenwerking met SUGAHARA GLASSWORKS INC. handgemaakte glazen verlichtingsarmaturen en deurklinken ontwikkeld, die de tactiele kwaliteiten van het handgemaakte glas verlenen aan de inrichting van het gebouw.

Bron: Axel Vansteenkiste
Deel dit artikel:

Onze partners