Betonbehang: behang met de voordelen van beton.

Het is gebloemd of gestreept. Het ziet eruit als behangpapier, maar het is beton. En het won de Britse ‘Best Innovation Design 2008 Award’. De ‘Walled Paper’ (‘Priori Range’) panelen van de Britse firma Formsquare worden met hun anderhalve centimeter dikte, halve meter breedte en tot drie meter hoogte ingezet als muurbekleding.
Het is gebloemd of gestreept. Het ziet eruit als behangpapier, maar het is beton. En het won de Britse ‘Best Innovation Design 2008 Award’. De ‘Walled Paper’ (‘Priori Range’) panelen van de Britse firma Formsquare worden met hun anderhalve centimeter dikte, halve meter breedte en tot drie meter hoogte ingezet als muurbekleding. Een alternatief voor behangpapier dus, maar met de voordelen die geprefabriceerd beton biedt: akoestisch isolerend, duurzaamheid en robuustheid. De toevoeging aan de betonsamenstelling van een composietmix, rijk aan polymeren, verhoogt bovendien de resistentie. De panelen kunnen ook perfect toegepast worden in keukens, badkamers of andere vochtige omgevingen, aangezien ze verzegeld zijn met een epoxy-hars.


''Walled paper'' is een alternatief voor behangpapier, maar is duurzaam, robuust en akoestisch isolerend


Net als bepaalde soorten behangpapier zijn de panelen versierd met organische patronen. Integenstelling tot gewoon behangpapier kunnen die patronen tot vijf millimeter diep zijn. De platen kunnen met een dergelijke detaillering en een slankheid van 1,5 cm in de fabriek worden geproduceerd dankzij de toepassing van glasvezelversterkt beton. De toevoeging van glasvezel aan het beton zorgt voor een extreme binding van de betonnen deeltjes, waardoor een zeer dicht oppervlak wordt verkregen. Een bijkomend voordeel van glasvezelversterkt beton is zijn gereduceerd gewicht van gemiddeld 60% per vierkante meter. Met bijgeleverde hechtingssystemen kunnen de panelen dan ook gewoon aan een bestaande wand – in om het even welk materiaal – worden vast gemaakt.De organische patronen op het beton kunnen tot 5 mm diep zijn

Bron: Beton, tweemaandelijks tijdschrift van FEBE, de federatie van de betonindustrie

Deel dit artikel:
Onze partners