Binnenkijken: een nieuwbouwproject in Willebroek

© Kömmerling
© Kömmerling
© Kömmerling
© Kömmerling

Op de plek waar een grote villa ruimte bood aan één gezin, verrijst in de Breendonkstraat in Willebroek een nieuwbouwproject met 7 appartementen. De geïntegreerde aanpak levert comfortabele woningen op, geschikt voor jong en oud.

De oplevering is pas voorzien voor het voorjaar van 2023, maar sinds de buitengevels zijn afgewerkt met witte crepi krijgt het gebouw stilaan zijn finale look. In een straat die verder gekenmerkt wordt door gezinswoningen en rijtjeshuizen, springt deze nieuwbouw in het oog. Dit modern blok bestaat uit zeven appartementen, verspreid over drie bouwlagen.

Vijf appartementen tellen twee slaapkamers, de overige tellen er één. De aanwezigheid van een lift wijst op het uitgebreide doelpubliek waar de bouwpromotoren op mikken: zowel starters als gepensioneerden moeten zich hier thuis kunnen voelen. Dit levert potentieel een gezonde mix van bewoners op.

Het ontwerp komt uit de koker van projectontwikkelaar RDS Construct, dat in de wijde regio tussen Brussel, Antwerpen en Sint-Niklaas op zoek gaat naar interessante bouwgronden. Op deze plek stond tot voor kort een grote villa, die het beeld van de straat mee vormde omdat ze op een lichte verhoging stond.

Maar een oud huis blijft ook na verkoop een oud huis. “Daarom vinden we deze aanpak beter. Nu komt hier plaats voor zeven huishoudens”, zegt zaakvoerder Christophe De Ryck. “Dit is bovendien een geschikte uitvalsbasis. We bevinden ons op iets meer dan een kilometer van het centrum van Willebroek, terwijl de oprit van de A12 ook vlakbij is.”

Het project speelt zo in op de maatschappelijke tendens om compacter te wonen en bestaande dorpskernen te verdichten, zoals ook het Vlaamse beleid voorschrijft. Naast het gebouw komt een oprit te liggen die naar de overdekte parkeerplaatsen aan de achterzijde leidt, waar ook een gedeelde tuin komt.

Een oog voor duurzaamheid

Voor de ramen koos de ontwikkelaar voor de ReFrame-profielen van Kömmerling. Deze bestaan voor 100 procent uit gerecycleerde pvc, wat dus betekent dat geen nieuwe grondstoffen moeten worden aangeboord voor hun productie.

En toch boeten ze niet in aan kwaliteit. “Wij verzamelen alle reststukken en oude profielen uit afbraakwerken en die keren terug naar de fabriek”, zegt raamproducent Jeroen Van Doorslaer, wiens innovatieve onderneming ReFrame als een van de eersten heeft gebruikt in een project. “Door deze aanpak wordt 90 procent minder CO2 uitgestoten tijdens het productieproces, terwijl de isolatiewaarde wel even goed is als bij nieuwe ramen.”

De zwartgrijze profielen contrasteren mooi met de witte buitengevels. Zonder in te boeten op de frisse look dragen ze bij aan het duurzaam karakter van dit project. Elke wooneenheid krijgt daarboven zijn eigen zonnepanelen met omvormer, met een directe impact op de energiefactuur.

De projectontwikkelaar hecht ten slotte ook belang aan de buitenaanleg. Aan de voorzijde en langs de zijkanten van het gebouw voorzien zij groen, opdat die bodem niet verhard moet worden.

Afwerking met karakter

De meeste appartementen werden op papier verkocht, zodat de eigenaars nog veel inspraak hebben bij de keuzes voor het interieur. Een opvallende vaststelling is het verschil tussen eigenaars die er zelf komen wonen en eigenaars die hun aankoop zullen verhuren. De eerste groep maakt meer gedurfde keuzes in de afwerking, terwijl eigenaars die iets als investering kopen vooral kiezen voor sobere en neutrale kleuren en materialen. Die verhouding is trouwens ongeveer gelijk.

Het meest in het oog springende appartement is tevens het grootste in het gebouw. Met de flair van een penthouse kijkt het enige appartement op de tweede verdieping uit op de onmiddellijke omgeving. Op de vloeren ligt een lichtbruine parkettegel, iets wat volgens de projectontwikkelaars tegenwoordig erg in trek is omwille van de warme uitstraling. De wanden in de badkamer zijn dan weer bekleed met een lichtgroene tegel.

Het zijn kleuren die elders in het blok niet terugkomen. In de overige appartementen blijft het bij wit- en grijstinten, ook voor bijvoorbeeld de vloeren. Hoe dan ook kunnen de eigenaars hun appartement à la carte inrichten. Welke tegels willen ze? Verkiezen ze glazen deuren of net niet? Moeten bepaalde binnenmuren nog een kleurtje krijgen? Deze werkwijze geeft ruimte om karakter toe te voegen.

Deel dit artikel:
Met medewerking van
Onze partners