BLIKVELD: nieuwe vakvereniging voor landschaps- en tuinarchitectuur opgericht

Gisteren is BLIKVELD vzw, de nieuwe vakvereniging voor landschaps- en tuinarchitectuur, boven het doopvont gehouden. De ambitie: bijdragen tot een bruisend vakgebied en meebouwen aan een bestendige, toekomstgerichte en ambitieuze leefomgeving in Vlaanderen, Brussel en daarbuiten.

BLIKVELD is een samenwerking tussen de Nederlandstalige werking van de Belgische beroepsvereniging van Tuin- en Landschapsarchitecten en Kubiekeruimte vzw. BLIKVELD kwam tot stand dankzij een intensief traject met beide verenigingen alsook diverse professionals uit het brede werkveld. Ondertussen staat het bestuur - met Hans Druart en Steven Goossens als voorzitters - klaar om uit de startblokken te schieten.

"BLIKVELD vzw wil een ontmoetingsplek, een vraagbaken en een steunpilaar zijn. Een arena voor creatieve manoeuvres, professionele ondersteuning en inspiratievolle uitwisselingen over landschaps- en tuinarchitectuur", klinkt het ambitieus. 

"Nooit eerder was de relevantie en urgentie zo hoog voor kwaliteitsvolle landschaps- en tuinarchitectuur. Om antwoorden te bieden op de uitdagingen gelinkt aan verstedelijking, natuurdegradatie, klimaatswijziging, gezondheid en energievoorziening; is er een groeiende nood aan ontwerpers die de belangen en kwaliteiten van onze natuurlijke leefomgeving omarmen. Onder invloed van deze urgentie is een verdere emancipatie en professionalisering van landschaps- en tuinarchitectuur noodzakelijk. De diversiteit en complexiteit van projecten wordt steeds groter en vergt steeds meer kennis en ervaring. Dit betekent eveneens dat het vakgebied in al haar geledingen verder moet inspelen op deze evolutie. De professionele activiteiten, de protagonisten, de rijke geschiedenis en de relevantie van landschaps- en tuinarchitectuur verdienen een hogere visibiliteit en stem in het maatschappelijke debat. Er dient actief te worden gewerkt aan een vernieuwing van onze ‘landschapscultuur’ met een sterker landschappelijk bewustzijn bij een breed publiek."

Voor meer informatie over BLIKVELD en het lidmaatschap kan je terecht op deze website. Hou zeker ook architectura.be in de gaten want volgende maand publiceren we een uitgebreid interview over de (veranderende) rol van de landschapsarchitect met Bas Smets, Arne Deruyter en BLIKVELD-voorzitter Hans Druart (OMGEVING). 

Bron: BLIKVELD vzw
Deel dit artikel:

Onze partners