Blog: Meten is weten, het belang van lichtkwaliteit

© Light Consult

Light Consult is al meer dan 20 jaar actief in de verlichtingssector. De missie is duidelijk: het doorgronden van de 'anatomie' van een verlichtingstoestel zodat het perfect past in de omgeving waar het gebruikt wordt. In een blog op haar website bespreekt Light Consult het belang van lichtkwaliteit.

Light Consult: \"Licht maakt de wereld om ons heen zichtbaar. Het licht op zich kunnen we niet zien maar het ‘openbaart’ zich indirect aan ons via de reflectie van objecten en vlakken (bijvoorbeeld wanden). Hoe we een bepaalde ruimte of plek ervaren, hangt in grote mate af van het licht dat er aanwezig is. Voor een optimale lichtbeleving moet er een goed evenwicht zijn tussen licht, ruimte, kleuren, texturen en objecten.

Welke kwaliteiten kan je meten in licht?

Een uitstekende lichtkwaliteit is één belangrijk aspect en daar hebben we bij Light Consult onze missie van gemaakt. Lichtkwaliteit bestaat enerzijds uit visuele aspecten zoals:

  • Kleurtemperatuur (Kelvin)
  • Lichtniveau (Lux)
  • Kleurweergave (CRI-TM3015)
  • Zichtbare lichtmodulatie (flicker, <80Hz)
  • Verblinding (UGR)

Daarnaast heeft een goede lichtkwaliteit ook niet-zichtbare maar wel waarneembare effecten zoals:

  • Verbeteren van cognitieve functies: aandacht, alertheid, geheugen
  • Beïnvloeden van het melatoninegehalte voor een betere slaapkwaliteit
  • Onderdrukken van cardiovasculaire aandoeningen·
  • Niet-zichtbare lichtmodulatie (<2kHz) kan een negatieve invloed hebben op aandoeningen als migraine, vermoeide ogen, hoofdpijn, stress, epileptische aanvallen …

Op basis van onze metingen van de visueel zichtbare en onzichtbare waarden van licht maken wij een grondige analyse van de lichtbron, om zo tot een optimale lichtkwaliteit te komen in een bepaald project.

Het DNA van licht meten

Je kan niet praten over licht zonder het over de lichtkwaliteit te hebben. Architecten en woonspecialisten besteden dan ook steeds meer aandacht aan de ‘lichthygiëne’ in hun projecten. In de WELL Building Standard, de geldende norm voor gezonde gebouwen, is lichtkwaliteit en -planning ook een van de zeven criteria. Hierbij wordt het belang van Human Centric Lighting (HCL) sterk benadrukt.

Kortom, licht is een vast onderdeel van het binnenklimaat van een gebouw of woning. Visueel comfort kan enkel ontstaan door de juiste combinatie van kwalitatieve verlichting met een goed ontwerp.

Licht doorgronden met een spectrometer

Een spectrometer is een onmisbaar toestel voor al wie professioneel bezig is met verlichting. De waarden die je uitleest op het toestel of via de software USpectrum geven je de correcte informatie die je nodig hebt voor een grondige analyse en een perfecte lichtkwaliteit.

Deel dit artikel:
Onze partners