Bond Vlaamse Architecten bezoekt vernieuwde kazerne Noord

In het kader van een infosessie rond brandveiligheid in industriƫle gebouwen bezoekt de Bond van Vlaamse Architecten de vernieuwde brandweerkazerne Noord in Antwerpen.
In het kader van een infosessie rond brandveiligheid in industriële gebouwen bezoekt de Bond van Vlaamse Architecten op 26 november de vernieuwde brandweerkazerne in Antwerpen Noord. De vernieuwde kazerne werd ontworpen door Jan Van Elzen van architectenteam A. De bouwwerken startten in 2006 en de kazerne werd officieel geopend in mei 2009.


Brandweerkazerne Noord is de vijfde grootste kazerne in Europa


De nieuwe kazerne biedt onderdak aan alle administratieve dienst, 80 interventievoortuigen en 40 containers. Het gebouw is 150 meter lang en 13 meter hoog. De kantoorruimte meet zelfs 28 m. Met die afmetingen is het de vijfde grootste kazerne van Europa. De kazerne is opgedeeld in twee grote containerschepen die tegen een middenstraat aanliggen. Die middenstraat werkt als centraal ontmoetingspunt voor alle diensten. Boven de stelplaatsen, de werkplaatsen en magazijnen, is de leefwereld voor de manschappen georganiseerd rond grote patio''s.

Men heeft wegens duurzaamheid het aantal poorten beperkt.

Bij het ontwerpen van de kazerne werd ook rekening gehouden met duurzaam bouwen. Men heeft de stelplaatsen van de wagens in twee gedeeld, waardoor het warmteverlies bij interventies beperkt wordt. Spouw-en dak isolatie van 10 cm moet ervoor zorgen dat de warmte binnen blijft. De wagens zelf staan volgens visgraatmodel, hierdoor heeft men het aantal poorten kunnen beperken. Bovenop het dak bevinden zich zonnepanelen die voor 3750 liter sanitair water zorgen.


Deel dit artikel:
Onze partners