Brusselse BAUKUNST krijgt tentoonstelling in BOZAR

In 2019 coproduceren A+ Architecture in Belgium en BOZAR een nieuwe reeks monografische tentoonstellingen gewijd aan Belgische architectenbureaus die de voorbije jaren op internationale belangstelling konden rekenen. De tweede tentoonstelling in deze reeks, Performance & Performativity, buigt zich over het Brusselse architectenbureau BAUKUNST, opgericht door Adrien Verschuere in 2008. 

Adrien Verschuere studeerde af als architect aan het Institut Supérieur St-Luc in Doornik en de École Polytechnique Fédérale in Lausanne. Tussen 2000 en 2003 werkte hij voor verschillende internationaal gerenommeerde agentschappen, zoals Herzog & de Meuron in Bazel en Office for Metropolitan Architecture - Rem Koolhaas in Rotterdam. Daarna richtte hij in Genève mee het bureau Made in op.

BAUKUNST is niet alleen actief op het vlak van architectuur, maar verdiept zich ook in onderzoek en onderwijs. Adrien Verschuere werkt momenteel als docent aan de Université Catholique de Louvain en wordt geregeld gevraagd als criticus of lector door tal van instellingen, waaronder de FAUP Porto, IRGE Universität Stuttgart, Berlage Institute Rotterdam, USI Accademia di Architettura Mendrisio en ETH Zürich. Vanaf september zal hij bovendien gastdocent zijn aan de EPFL in Lausanne.

De talrijke interdisciplinaire samenwerkingen die BAUKUNST al sinds zijn oprichting onderhoudt, getuigen van de wil om in dialoog te treden bij de uitwerking van projecten. Zo plaatsen ze architectuur op het kruispunt tussen kunst en wetenschap. BAUKUNST is van mening dat de architectuur de mogelijkheid en tevens ook de verantwoordelijkheid heeft om in het licht van de huidige maatschappelijke uitdagingen een innoverende blik te werpen op onze woonomgevingen. Aan de hand van stilstaande of bewegende beelden neemt deze kritische denkoefening ons mee op een reis langs de huidige paradigmaverschuivingen, die worden geobserveerd door het prisma van verschillende architecturale installaties. BAUKUNST past die werkwijze al sinds zijn oprichting toe en bracht ze in 2009 tot uiting in 3 Cities, een eerste solotentoonstelling bij BOZAR.

De tentoonstelling Performance & Performativity wil een blik werpen op de verschillende banden en samenwerkingen die achter de producties van BAUKUNST schuilen. Verschillende maquettes, mechanismen, foto's en video's illustreren de recente verwezenlijkingen van het bureau en dompelen ons onder in een bijzonder universum bestaande uit artistieke, filosofische en technische referenties.

Ter gelegenheid van de opening van de tentoonstelling verschijnt een eerste monografische publicatie in het teken van het werk van BAUKUNST. Deze uitgave is een coproductie van BOZAR BOOKS, A+ Architecture in Belgium en Koenig Books, en biedt de lezer aan de hand van een uitvoerige catalogus een overzicht van het werk van het bureau sinds zijn oprichting. Het boek bevat diepgaande en aanvullende informatie over de projecten die in de tentoonstelling aan bod komen. Het werk wordt bovendien opgeluisterd met onder meer foto's van projecten, grafische documenten en een interview door kunsthistoricus en curator Hans Ulrich Obrist.

Op 24 september geeft Adrien Verschuere ter gelegenheid van de officiële opening van de tentoonstelling Performance & Performativity een lezing in het Paleis voor Schone Kunsten. De tentoonstelling is te bezoeken van 25 september 2019 tot 5 januari 2020 in BOZAR. Klik hier voor meer info. 

Bron: BOZAR

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage