BULK en Studio Jan Vermeulen mogen nieuw circulair kantoorgebouw DDS Streekregisseurs ontwerpen

De dienstverlenende vereniging Dender, Durme en Schelde (DDS) maakten deze week bekend dat het architectenteam bestaande uit BULK architecten en Studio Jan Vermeulen hun nieuwe circulaire kantoorgebouw in Appels (Dendermonde) mag ontwerpen. Een jury van deskundigen en vertegenwoordigers van DDS-Verko koos het ontwerpteam uit 33 internationale kandidaten. Het ontwerp van BULK architecten en Studio Jan Vermeulen, met een gevelbekleding van biogebaseerde materialen en een flexibel casco, zoekt met zijn markante silhouet verwantschap met het beeld van industriële gebouwtypes die zich doorheen de jaren langs de Schelde hebben gevestigd.

Het nieuwe kantoorgebouw voor DDS – het intergemeentelijk samenwerkingsverband voor de socio-economische ontwikkeling in de regio Dendermonde – aan de Bevrijdingslaan in Appels vervangt het oude op dezelfde site en zal het gezicht vormen van het technologie- en recyclagepark aan de Bevrijdingslaan in Dendermonde. Het ligt op een prominente plek in het indrukwekkende Scheldelandschap en vormt een schakel in een ruimer educatief en toeristisch netwerk, als een baken, een nieuwe landmark, langs de oever.

Naast de twee vermelde architectenbureaus omvat het ontwerpteam ook de studiebureaus BAS (structuur), IRS Studiebureau (technieken), Bureau De Fonseca (akoestiek) en Bureau Bouwtechniek (circulariteit). CLUSTER landschap & stedenbouw stond in voor het landschapsontwerp.

 

GROTE BOEKENSTEUN

Het ontwerp ambieert een milde vorm van verdichting en stedelijkheid en laat ruimte voor nieuwe ontwikkeling, voor meer groen en voor meer water. Als een grote boekensteun markeert het gebouw de overgang tussen het bestaande bedrijventerrein en een nieuwe watertuin.

Het gebouw moet de nieuwe bedrijfsvoering van DDS, waarin ontmoeting, informele uitwisselingen, onderzoek en innovatie centraal staan, faciliteren. De begane grond van het gebouw fungeert als een forum en biedt mogelijkheden voor veelvuldig gebruik. De bovenliggende kantoren profiteren van de fantastische vergezichten op het Scheldelandschap. Op de bovenste verdieping bevindt zich een panoramaterras dat via de dijk toegankelijk is voor recreanten. Van hieruit heeft men zicht op het natuurgebied Scheldebroeken en het indrukwekkende energiepark van DDS, met 15.000 zonnepanelen. Het nieuwe kantoorgebouw zal ongeveer zestig werknemers huisvesten op een totale oppervlakte van zo’n 2.500 m² – dakterras incluis.

De wedstrijdprocedure werd begeleid door het team van de Vlaams Bouwmeester. Vlaamse Bouwmeester Erik Wieërs: “DDS toont haar ambitie met dit karaktervolle gebouw dat een sterke aansluiting zoekt met de context. Het compacte ontwerp laat ruimte voor natuur en biedt een robuuste structuur. Zowel de specifieke identiteit als de flexibele structuur maken het kantoorgebouw toekomstbestendig.”


GENEREUS CASCO

De genoemde flexibele structuur is een eerste kenmerk waarom het nieuwe kantoorgebouw circulair mag worden genoemd. Over het circulaire aspect van het project kan je meer lezen op onze zusterwebsite Circubuild

Het wedstrijdontwerp zal nu verder worden uitgewerkt. De bouwwerken zullen ten vroegste in 2024 starten.

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage