Centraal stofzuigsysteem voor batterijproducent

Met de implementatie van een centraal stofzuigsysteem van Nederman heeft Johnson Controls Brazilië, producent van autobatterijen, bewerkstelligd dat medewerkers aanzienlijk minder in contact komen met stoffen die schadelijk zijn voor de gezondheid, zoals loodoxide.

Sinds 1887 zijn de Varta autobatterijen van Johnson Controls een begrip in Europa. Tegenwoordig treft men dit merk wereldwijd aan als krachtbron voor personenauto’s, motorfietsen en boten. De batterijen werden in de loop der tijdens steeds zwaarder belast, vooral na de introductie in het midden van de jaren ’90 van onder meer elektrische ramen en centrale vergrendelingen. Daarna kwamen er bijvoorbeeld infotainment- en navigatiesystemen, start-stopmodules en parkeersensoren bij. Chauffeurs verwachten een hoog comfortniveau, veel veiligheid, een uitgebreid pakket communicatie-opties en een milieuvriendelijk, duurzame wagen. Voertuigen van de huidige generatie kunnen wel ‘Apps op wielen’ genoemd worden. Een moderne auto heeft gemiddeld 50 opties met een elektronische aansturing en daarnaast nog eens 150 elektrische verbruikers. Dit is alleen mogelijk dankzij de inzet van innovatieve batterijtechnologieën. Johnson Controls, dat al meer dan 100 jaar batterijen ontwikkelt en levert, heeft de evolutie van de auto van nabij meegemaakt.

 

Gezond en veilig

Nog steeds produceert het bedrijf topkwaliteit batterijen, waarbij men zeker ook prioriteit geeft aan de gezondheid en veiligheid van de eigen medewerkers. Om die reden nam Johnson Controls Brazilië, gevestigd in Sorocaba (nabij Sao Paulo) contact op met Nederman. Het bedrijf zocht een geschikte oplossing voor de reiniging van de autobatterij-productielijn. Het hoofddoel was het elimineren van de oude manier van schoonmaken met draagbare stofzuigers, bezems, dweilen en vloerwissers. Die manier van werken kostte niet alleen veel tijd, maar ook het resultaat liet te wensen over. Bovendien konden de medewerkers zo nog steeds in contact komen met stoffen die schadelijk zijn voor de gezondheid en het milieu, zoals loodoxide.

  

Centraal stofzuigsysteem

Met het oog op de strategie van Johnson Controls om zorg te dragen voor de ontwikkeling van veilige, milieuvriendelijke en duurzame producten, heeft Nederman een centraal stofzuigsysteem voorgesteld. Dit heeft geleid tot een grootschalig project dat levering en installatie omvatte van 4 RBU stofzuigerunits, elk met een motor van 60 pk, en 2 zelfreinigende FlexFilters die op het buitenterrein van de fabriek staan. Ook werd in een schoorsteen een bemonsteringspunt voorzien, om zo de hoeveelheid deeltjes te kunnen meten die in de atmosfeer uitgestoten worden. Zo kan het bedrijf ook naar de overheid aantonen dat zij voldoen aan alle eisen van de wet- en regelgeving.

  

Afzuigpunten

Het centraal stofzuigsysteem is voorzien van 98 afzuigpunten, verdeeld over de fabriek. Elk afzuigpunt beschikt over manueel bediende kleppen waarmee de afzuiging automatisch geregeld wordt. Dit maakt het werk van de operatoren aanzien makkelijker. De reiniging vindt sneller en efficiënter plaats en dat helpt bij de correcte overdracht van de ploegen.

Nederman voorzag ook in de accessoires die nodig zijn voor het gebruik van het centraal stofzuigsysteem, zoals filterelementen, elektrische bedieningskasten en zuigmonden. Alle nodige componenten en reserveonderdelen voor preventief onderhoud worden rechtstreeks bij Nederman aangekocht. Ook kan Johnson Controls rechtstreeks bij ons terecht voor technische ondersteuning.

  

Groepsleverancier

Nederman was buiten Brazilië al een leverancier voor de Johnson Control-groep, maar het centrale stofzuigsysteem in Sorocaba was het eerste integrale project dat Nederman voor Johnson Controls realiseerde. Op basis van onze ervaring en assortiment konden wij volledig aan hun eisen voldoen. Ook het feit dat de installatie, onderhoud en levering van reserveonderdelen plaatselijk gebeurd, heeft bijgedragen om voor Nederman te kiezen.

 

 Loodoxide

120 ton loodoxide per dag wordt er in Johnson Controls Brazilië hun productieproces verwerkt, en dan is enige verontreiniging van de werkvloer onvermijdelijk. De grote winst van het Nederman stofzuigsysteem is dat de medewerkers bij de reiniging niet of nauwelijks nog in contact komen met loodoxide. Zij voldoen niet alleen aan de Braziliaanse wet- en regelgeving, maar ook aan de nog strengere normen die Johnson Controls zichzelf oplegt.

Bron: Nederman

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage