Cepezed ontwerpt circulair horecaconcept met urban farm

The Green House in Utrecht opende op maandag 9 april officieel zijn deuren. Het circulaire paviljoen biedt ruimte voor een restaurant met een eigen urban farm en een vergaderruimte. Het project is een initiatief van Strukton, Ballast Nedam en Albron. Cepezed stond in voor het architectonische ontwerp.

The Green House beschikt over een circulair horecaconcept en vergaderfaciliteiten. Conform de principes van circulariteit is het gebouw - inclusief de fundering van Stelconplaten en de prefab betonblokken - geheel demontabel. Over vijftien jaar kan het elders weer worden opgebouwd. Ook bij de keuze van het materiaal staat hergebruik voorop.

De circulariteit van het gebouw zit hem onder meer in de keuze voor de juiste vloer op de geschikte plek. Straatklinkers afkomstig van een oude kade in Tiel vervangen de klassieke gestorte begane grondvloer. Ze liggen op een verdicht zandbed met vloerverwarming. De verdiepingsvloer bestaat uit houten elementen.

Urban mining

De keuken van The Green House zal de eerste keuken vormen zonder stopcontacten. Dan wordt eten niet bereid met stroom, maar wel met energie-efficiënte ovens die gestookt worden met hernieuwbare brandstoffen. Met urban mining is een groot deel van de inrichting gevonden. De nieuwe meubels zijn gemaakt van gerecyclede materialen.

De urban farm bevindt zich in de verticale serre van tachtig vierkante meter. Die ligt op de verdieping naast de vergaderruimtes. Daar kweekt men groenten en kruiden voor de keuken van het restaurant. Een vide in het paviljoen maakt de publiektoegankelijke serre goed zichtbaar vanuit het restaurant beneden. Ook grote groenwanden dragen bij aan de beleving van The Green House. Het dak van het paviljoen is gevuld met zonnepanelen.

Transparant

Met een glazen vliesgevel is de plint van het paviljoen volledig transparant. Voor de dichte delen van de gevel op de eerste verdieping zijn geprefabriceerde houtskeletbouwpanelen gebruikt. Die zijn honderd procent recyclebaar en (H)CFK-vrij.

Deel dit artikel:

Onze partners