CIRCL en Yally slaan handen in mekaar voor circulair renovatieproject in Edegem

© CIRCL
© CIRCL
© CIRCL
© CIRCL

Bestaand residentieel vastgoed aankopen, energetisch renoveren en aan betaalbare prijzen verhuren: dat is de missie van Yally, een initiatief van de beursgenoteerde investeerder TINC en TDP, de infrastructuur-joint venture van Belfius en de beursgenoteerde investeringsmaatschappij Gimv. Voor een renovatieproject in Edegem deed Yally, dat in 2022 het levenslicht zag en al meer dan 100 woningen in portefeuille heeft, voor het eerst beroep op CIRCL, de Belgische pionier in circulaire (ver)nieuwbouw die zijn radicaal duurzame, digitale en betaalbare sleutel-op-de-deurwoningen sinds juni 2023 op commerciële schaal aanbiedt in ons land.

“Een huzarenstukje”: zo omschrijft Wim Pieters, ceo van CIRCL, het renovatieproject in de Patronaatstraat in Edegem waarbij twee fietsbergingen op circulaire wijze tot een woning omgetoverd worden. “Op een heel compact en ongelijkvormig perceel hebben we een woning van 140m² gerealiseerd, met welgeteld 1,5 cm speling, en dus geen verloren woonruimte. Dat is allesbehalve evident met conceptbouw, en enkel mogelijk dankzij de doorgedreven digitalisering bij zowel Yally als onszelf. Omdat de werf vlakbij een school ligt, hebben we er bewust voor gekozen om de ruwbouw tijdens de paasvakantie te doen, op twee weken tijd.

De woning maakt deel uit van een groter renovatieproject, eronder wordt een gedeelde fietsenstalling ingericht voor alle omliggende appartementen. Die appartementen worden trouwens ook voorzien van een nieuwe geïsoleerde voorgevel met steenstrips, die positief moet bijdragen aan de uitstraling van het Edegemse centrum.

 

Verouderd patrimonium

De Belgische residentiële huurmarkt wordt gekenmerkt door een verouderd en doorgaans slecht geïsoleerd patrimonium, dat verantwoordelijk is voor een groot deel van onze collectieve uitstoot. Tegelijk blijft de vraag naar huurwoningen stijgen. Er is dus nood aan een inhaalbeweging, voor een voldoende uitgebreid en kwalitatief huuraanbod enerzijds, en om onze emissies naar beneden te krijgen anderzijds. “Daar willen we met Yally een katalysator in zijn door woningen aan te kopen, energetisch te renoveren en aan betaalbare prijzen te verhuren. De circulaire bouwfilosofie van CIRCL sluit daar heel mooi bij aan, we zijn dus bijzonder opgetogen om voor dit project met hen samen te werken”, vertelt Anneleen Desmyter, ceo van Yally.

 

Maximale duurzaamheid

Zeventig procent van alle materialen in een CIRCL-woning zijn biogebaseerd, veertig procent van het volume aan materialen is gerecycleerd. Door gebruik te maken van de meest energiezuinige technieken (warmtepomp, zonnepanelen…) en grondige isolatie worden energiekost en -verbruik bovendien tot een minimum beperkt.

Met CIRCL maken we circulair bouwen, waarbij materialen hergebruikt worden en hun waarde behouden, voor het eerst toegankelijk en betaalbaar voor het grote publiek”, stelt Wim Pieters, ceo van CIRCL. “Ons concept - het eerste off-site bouwconcept dat maatwerk aanbiedt - is radicaal digitaal, duurzaam, flexibel en snel: een ontwerp op maat en offerte met finale prijs heb je binnen de dag, en tussen bouwvergunning en oplevering zitten maximaal zes weken. De initiële kost ligt slechts marginaal hoger dan bij een klassieke woning, terwijl de TCO of Total Cost of Ownership op termijn zelfs een stuk lager ligt.

 

Doorgedreven efficiëntie

Om dat alles mogelijk te maken is maximaal doorgedreven efficiëntie het codewoord - op alle mogelijke vlakken.

Over alles is heel goed nagedacht. Door gebruik te maken van onze compacte technische module en slimme wandsystemen winnen we bijvoorbeeld zeven procent netto- vloeroppervlakte tegenover een traditionele woning. Dat komt neer op een extra kamer”, vervolgt Pieters. “Doordat de woningen modulair zijn, kunnen ze bovendien erg vlot gedemonteerd of aangepast worden, om ze te verkleinen of er net een verdieping bovenop te zetten. Ook daarbij gaan we voor maximale circulariteit: er gaat geen materiaal verloren.

 

Enorm potentieel voor verduurzaming

Met zijn aanbod van circulaire sleutel-op-de-deurwoningen aan marktconforme prijzen wil CIRCL een voorloper zijn in de omslag naar een duurzamere bouwsector. Algemeen wordt aangenomen dat de bouw verantwoordelijk is voor ongeveer 40% van onze collectieve CO₂-uitstoot, 50% van de energieconsumptie en een derde van het waterverbruik; daarbovenop komen nog het grondstoffenverbruik, en de enorme berg aan bouw- en sloopafval. Het potentieel is dus ontegensprekelijk groot.

Recent viel het concept van CIRCL in de prijzen op de Henry Van De Velde Awards, daarnaast was het ook genomineerd voor de VBO Circular Business Awards. Eind vorig jaar haalde de snelgroeiende start-up, een dochter van Groep Vanhout, twee miljoen euro op om zijn ontwikkeling te ondersteunen.

Bron: Evoke
Deel dit artikel:
Onze partners