Cobra Studios ontwerpt nieuwe vergaderruimtes in Brusselse art-deco Shell-gebouw

In het prachtige Shell-gebouw in art-decostijl vlakbij het Centraal Station van Brussel, ontwierp de creatieve studio Cobra Studios het interieurontwerp en de meubelstukken voor de nieuwe vergaderruimtes van Sparks. De designers vertrokken daarbij van de monumentale stijl van het originele gebouw. Ook maakte het ontwerpersduo gebruik van heel wat gerecycleerde materialen en voorwerpen. 

Sparks biedt verschillende vergader- en ontmoetingsruimtes. Voor hun nieuwe locatie, een mooi voorbeeld van internationale art-deco-architectuur in het hartje van Brussel, kreeg Cobra Studios carte blanche en een beperkt budget om de 2.500 m2 ruimte in te richten, inclusief een tiental vergaderzalen, een inkomhal, een bar/restaurant en verschillende toiletten. Het resultaat is een verrassende maar charismatische wereld vol contrasten. Ook al heeft elke ruimte zijn eigen identiteit, als geheel ervaart men een uniformiteit, een waar Cobra Studios universum.

De Brusselse creatieve studio Cobra Studios werd in 2020 opgericht door architect Kenny Decommer en scenografisch ontwerper Hugues Delaunay. Samen creëren ze verrassende en sculpturale objecten en interieurs waarin ze spelen met kleur en materiaal, met vorm en volume. Hun werk is ludiek maar doordacht, sculpturaal en decoratief.

Het monumentale Shell-complex in hartje Brussel, gebouwd tussen 1932 en 1934 naar de plannen van architecten Alexis Dumont en Marcel Van Goethem, vormt de basis van het ontwerpconcept. Cobra Studios koos ervoor om de originele elementen van het gebouw als uitgangspunt te nemen, waarbij de vloer in de ovale hal - een werk van Olivier Strebelle met 3 kleuren marmer en inzetstukken van keramiek - het kleurenpalet bepaalt.

Originele materialen die nog in het gebouw aanwezig zijn (travertijn, marmer, beton), werden gecombineerd met nieuwe materialen zoals latex, klei, roestvrij staal, schuim, hars, fluweel en aluminium, om een universum te creëren dat verrassend en contrasterend is; stijlvol en chique maar evengoed ludiek en haast naïef. Cobra Studios was niet bang om de meer gedateerde 80's vibe te combineren met ongewone en contrastrijke kleuren en materialen. Metalen gaan hand in hand met marmer en travertijn, glans contrasteert met zachtheid, de eerder theatrale en museale ervaring met een gezellige en warme sfeer.

Het duo ontwierp de meeste meubelstukken zelf. De stoelen, tafels, lampen, sofa's en gordijnen zijn ontworpen door Cobra Studios op maat van de verschillende ruimtes, en worden gecombineerd met bestaande stukken uit hun vorige collectie. Het ontwerpersduo hergebruikt en recycleert ook materialen en voorwerpen, waaronder hun restvoorraad hars, om nieuwe stukken te creëren. Aangezien het budget beperkt was, moesten ze creatief zijn met (het gebruik van) materialen. Ze werkten ook samen met ambachtslui en lokale producenten. De potten werden gemaakt door La bottega di giussepe indino in Puglia, er werd samengewerkt met STRS voor het bureau, er werden stalen bogen gebruikt van een scheepsbouwer, er werd samengewerkt met Trone in Parijs voor het ontwerp van de toiletten...

"Het project liet ons toe voor het eerst nieuwe objecten te ontwerpen, zoals sofa's, stoelen,... met een erg beperkt budget. Zeker een uitdaging. We moesten inventief zijn met de materialen en hoe ze te gebruiken. Zo gebruikten we gerecycleerde autobekleding als muurbekleding, buizen die afkomstig zijn van bezems, bewegwijzering gemaakt uit materiaal afkomstig van de tuning voor auto's, bogen en leuningen in zacht gepolijst acryl... We wilden een futuristische benadering van de decoratieve kunstbeweging creëren. Binnenkomen bij Sparks betekent binnengaan in een nieuwe omgeving, een wereld van contrast en reflectie. Een ideale setting voor nieuwe ontmoetingen en inzichten", vertellen Kenny Decommer & Hugues Delaunay van Cobra Studios. 

Bron: Club Paradis
Deel dit artikel:
Onze partners