Cradle-to-cradle-certificaat voor XPS-isolatie van Soprema

Soprema's XPS-isolatie heeft een bronzen cradle-to-cradlecertificaat verkregen en treedt daarmee in de voetsporen van enkele van de bitumineuze producten van de firma. Het certificaat erkent producten wereldwijd als een voorkeursproductstandaard voor verantwoorde aankoop. 

GRONDIGE ANALYSE AAN DE HAND VAN CATEGORIEËN

Om het cradle-to-cradlecertificaat te behalen, werd de XPS-isolatie uitgebreid onderzocht door het Cradle-to-cradle Products Innovation Institute. Die bekeek hoe het product presteert op vijf domeinen:

  • Material health: uit welke stoffen bestaat het materiaal?
  • Product circularity: draagt het bij aan een circulaire economie?
  • Clean air and climate protection: welke impact heeft de productie op de luchtkwaliteit?
  • Water & soil stewardship: wat is de impact op watervoorraad en bodem?
  • Social fairness: hoe zijn de arbeidsomstandigheden?

GOEIE PUNTEN VOOR DE XPS-ISOLATIE

De XPS-platen scoorden een bronzen certificaat, maar behaalden op de subdomeinen ‘Materiaalhergebruik’ en ‘Hernieuwbare energie en CO2-beheer’ zelfs zilver. Soprema verwerkt voor de productie van de XPS-platen namelijk gebruikte EPS-verpakkingen. Denk aan het piepschuim (polystyreen) in de verpakking van wasmachines en andere grote elektrotoestellen. Maar Soprema zamelt ook gebruikte visverpakking in, om te upcyclen tot XPS.

Op de productiesite in Tongeren gebruikt Soprema bovendien een klimaatvriendelijke CO2-techniek én hanteert het een zero-wastebeleid, om zijn impact op het milieu zoveel mogelijk te beperken.

MILIEUVRIENDELIJKE ISOLATIE EN GESCHIKT VOOR CIRCULAIR BOUWEN

Al die inspanningen maken xps-isolatie tot een milieuvriendelijk product, geschikt voor wie circulaire bouwplannen heeft. Wist je trouwens dat XPS recycleerbaar is? Als zowel ontwerper als plaatser de ontmanteling aan het einde van de gebruiksfase al in overweging neemt, kan de volgende bouwexpert die met het gebouw aan de slag gaat, het isolatiemateriaal recupereren.

EVEN RECAPITULEREN: WAT IS XPS?

XPS of geëxtrudeerd polystyreen is verkrijgbaar als vlakke isolatieplaten met een gesloten celstructuur. De platen zijn beschikbaar in verschillende druksterktes, waardoor ze voor vele toepassingen gebruikt kunnen worden. De lambda-waarde van XPS ligt rond de 0,033 W/mK.

Lees hier meer over de verschillende eigenschappen van XPS en hoe je het gebruikt in omkeerdaken.

Bron: Soprema
Deel dit artikel:
Onze partners