De 10 Belgische meubels en designobjecten volgens IDEAT

Het Franse designmagazine IDEAT wijdde in het nummer van vorige maand (nummer 83, maart 2011) een exclusieve special aan de volgens hen sterkste producten, merken en persoonlijkheden van de Belgische architectuur- en designwereld. De komende weken zal Architectura in een vervolgreeks dieper ingaan op de keuzes van IDEAT. We steken van wal met een selectie van de volgens hen beste Belgische meubels en designobjecten.
Het Franse designmagazine IDEAT wijdde in het nummer van vorige maand (nummer 83, maart 2011) een exclusieve special aan de volgens hen sterkste producten, merken en persoonlijkheden van de Belgische architectuur- en designwereld. De komende weken zal Architectura in een vervolgreeks dieper ingaan op de keuzes van IDEAT. We steken van wal met een selectie van de volgens hen beste Belgische meubels en designobjecten.'Kast' van Maarten van Severen

Dit meubel is haast een icoon op zich. Het weerspiegelt de visie van de Gentse ontwerper Maarten van Severen (1956-2005) op de rol van het meubilair. Het is een modulaire creatie waarvan de basis als tafel kan dienen, maar die door de simpele toevoeging van twee houten kastjes uitgroeit tot een echt boekenrek. De kleurrijke verplaatsbare deurtjes geven het geheel een moderne en dynamische look.

'Easychair' van Tribu

 

Tribu is een Belgisch merk dat zich toespitst op het ontwerpen van outdoormeubels. Met z'n frisse design is de 'Easychair' geschikt voor haast elke tuin of terras.


'Dots' van Limited Edition

Limited Edition is met z'n uitgesproken hedendaagse tapijten bekend over de hele wereld. In samenwerking met textieldesigner Diane Steverlynck ontwierp het 'Dots', een innovatieve en handgemaakte zachte wollen vloerbekleding. De wol is samengebald tot robuuste vervilte bolletjes die in twee gesneden zijn om een subtiel grafisch effect te genereren.


    

'Dots' van Limited Edition en de Serax-collectie.


Outdoormeubels van Feld

Hoewel Feld nog maar sinds 2004 bestaat, is het bedrijf snel uitgegroeid tot een referentie op het vlak van outdoordesignmeubels. In 2009 kwam de gerenommeerde Alain Berteau de rangen vervoegen. Een voorbeeld van de unieke creaties die Feld aflevert, is de gelakte houten bank van Claire Bataille en Paul Ibens. Dit stijlvolle meubel kan zowel binnen als buiten geplaatst worden.


Serax featuring Antonino Sciortino

Het Belgische Serax lanceerde samen met de Italiaanse ontwerper Antonino Sciortino een exclusieve collectie designmeubels. Een van de meest opvallende producten is de bijzettafel, die een eigen uitstraling heeft vanwege de artisanale afwerking. Elk exemplaar is immers met een verfborstel beschilderd. De uitgepuurde vormen en de vintage afwerking geven de collectie de nodige charme.


'Spin' van Alfredo Häberli (in opdracht van Durlet)

De Vlaamse editor Durlet ging in zee met de Zwitser Alfredo Häberli om 'Spin' te realiseren, een kleine fauteuil die opvalt door z'n uitspringend zitgedeelte en de metalen H-vormige ondersteun. Met z'n gedetailleerde leren afwerking straalt hij een zekere eruditie uit.


    

'Spin' van Alfredo Häberli en Durlet en 'Paper' van Studio Job.


Boekenrek van Flamant

Het houten boekenrek van Flamant kenmerkt zich door een variabele indeling die als het ware de hedendaagse Belgische way of life illustreert. Het grote meubel komt het best tot z'n recht tegen een grote witte muur.


'Paper' van Studio Job

Het Belgisch-Nederlandse duo Job ontwierp met 'Paper' een imposante moderne luster (101,5 x 90 cm). De basisstructuur bestaat uit karton, die hem toch de nodige stijfheid meegeeft. Daarop zijn stroken papier-maché geplakt die zorgen voor een fijnzinnige afwerking.De gelakte houten bank van Claire Bataille en Paul Ibens.


Salsa van Bram Boo (in opdracht van Vanerum)

Bram Boo, de nieuwe lieveling van de Belgische designwereld, heeft voor het Vlaams-Brabantse Vanerum (specialist in schoolmeubilair) een intrigerend zitmeubel ontworpen. Het biedt plaats aan vier personen en is heel erg compact. Het is tegelijk functioneel en attractief op vormelijk gebied.


 

Deel dit artikel:
Onze partners