De alles-in-één oplossing van Unidek Aero Comfort

Bij de bouw van deze woning en het bijbehorende kantoor in Deinze werd door de aannemer voor het eerst geïsoleerd met behulp van constructieve dakelementen.

Een veelgehoorde uitdrukking is “vroeger was alles beter.” Maar zit daar eigenlijk nog wel een kern van waarheid in? In ieder vakgebied maken oude tradities langzaam maar zeker plaats voor een nieuwe, moderne en toekomstbestendige aanpak. Voor het isoleren van een dak is dat niet anders. Met de BEN-regelgeving in het vooruitzicht wordt ook de traditionele manier van isoleren kritisch onder de loep genomen. Is dit nog wel de meest efficiënte manier? En levert dit nog wel het gewenste resultaat?

Voor dit vraagstuk kwam aannemer Frank Dobbelaere van Dobbelaere Vastgoed te staan bij het bouwen van een woning met aangrenzend kantoor. Na zich deze vragen gesteld te hebben, koos hij ervoor om te breken met traditie en het dak te isoleren met behulp van Unidek dakelementen.

 

Het nieuwe isoleren

In tegenstelling tot bij de traditionele plaatsing van dakisolatie, wordt er bij dakelementen geen gebruik gemaakt van een constructie met spanten, maar van een onderconstructie met gordingen. Die gordingen kunnen strategisch geplaatst worden zodat ze niet hinderen of er kan gekozen worden om deze gordingen volledig uit het zicht te onttrekken. Vaak wordt de gording dan geplaatst ter hoogte van een valse wand en/of onderplafond. Er kan tevens volledig gordingloos gebouwd worden tot een maximale overspanning van 5900 mm.

Bovendien worden er dankzij de doorlopende isolatielaag van de dakelementen al heel wat koudebruggen voorkomen. Met het oog op de aankomende Europese isolatienormen zijn dakelementen dan ook future proof: bij een juiste verwerking kan er nu al voldaan worden aan de toekomstige isolatie-eisen: luchtdicht én koudebrugarm.

Maar hoe zorg je dan voor die correcte verwerking als je nog nooit eerder dakelementen hebt verwerkt? Dat was de uitdaging waar de aannemer voor kwam te staan. Deze zorg kon echter snel weggenomen worden: om ervoor te zorgen dat hij een vlotte start kon maken, bezocht Mark Manders, demonstrateur bij Kingspan Unidek, de werf om het team te begeleiden tijdens de plaatsing van de dakisolatie. Bovendien werd er door Kingspan Unidek een compleet legplan opgesteld en werd een hydraulische hijsklem voor de plaatsing meegeleverd, waardoor de werknemers van Dobbelaere Vastgoed optimaal voorbereid het dak op konden.

Na een toolboxmeeting met betrekking tot de veiligheid, een uitleg over de dakelementen en het correct gebruik van de meegeleverde luchtdichte toebehoren, konden de eerste panelen onder begeleiding geplaatst worden. Dankzij de hijsklem kunnen ze gemakkelijk, veilig en zonder fysieke inspanning verwerkt worden. Na een demonstratie van het plaatsen van de eerste paar elementen konden de werkmannen binnen no time zelfstandig verder.

 

De alles-in-één oplossing

Dankzij de alles-in-één oplossing die de Unidek Aero Comfort behelst, zijn er op de werf veel minder handelingen nodig dan bij het isoleren van een spantendak. Dat maakt de verwerking niet alleen sneller, het verkleint bovendien de kans op fouten aanzienlijk:

  • Met de meegeleverde zelfborende schroeven kan het element met slechts drie schroeven per oplegpunt eenvoudig bevestigd worden;
  • Dankzij het feit dat dakelementen van Kingspan Unidek damp-open zijn, is het aanbrengen van een dampscherm bij een standaard dakconstructie niet nodig;
  • Door de meegeleverde LD-profielen die vooraf in de elementen worden geplaatst, is de binnenzijde na het plaatsen van het element direct esthetisch én luchtdicht afgewerkt.
Deel dit artikel:

Contacteer Kingspan Unidek

Onze partners