De ervaringen van vier architecten met StoSignature: 'Laat toe om architecturale elementen te benadrukken'

Gevelpleister als gevelafwerking is populair bij architecten omwille van de grote vrijheid in ontwerpmogelijkheden. De vele combinaties op vlak van materiaal en kleur zorgen namelijk voor een uniek gevelontwerp van elk project. StoSignature, een geavanceerd systeem van combinaties van materialen en technieken voor sierpleistergevels, biedt de architect heel wat mogelijkheden. Sto polste naar de ervaringen van vier architecten die een beroep gedaan hebben op StoSignature voor het ontwerp van een recent project. WZC De Korenbloem van ontwerpbureau Studio Jan Vermeulen, in samenwerking met Tom Thys Architecten, haalde een Belgian Building Award in de categorie Groepswoningbouw. Het innovatieve karakter, creativiteit en unieke architectuur gaf de doorslag voor de overwinning in de nieuwe categorie. ​

Met één gevelisolatiesysteem kan de architect een unieke gevel ontwerpen. Spelen met patronen en kleuren, materialen combineren en effecten toevoegen, zorgt voor een ontwerpvrijheid die in de smaak valt bij de vier architecten.

Die extra mogelijkheden waren voor architect Jan Vermeulen van Studio Jan Vermeulen dan ook doorslaggevend: “We waren op zoek naar een bepaald effect in de gevel van het nieuwbouwgedeelte om een materiële en ook conceptuele continuïteit met het neo-klassieke historische landhuis te behouden. We wilden een diepe gevel maken, waarin een subtiele schaduwwerking de materialiteit van het gebouw versterkt. De gevel moest ook vanop afstand indruk maken. In overleg met Sto zijn we zo bij StoSignature uitgekomen”, aldus Jan Vermeulen.

Dit project sleepte ondertussen een architectenaward van de Belgian Building Awards 2022 in de wacht. Dit in de categorie Groepswoningbouw die projecten bekroond die op innovatieve wijze erin slagen om meerdere woningen te combineren in één project. Ze bieden een antwoord op de vraag naar efficiënter gebruik van de beschikbare ruimte. De Korenbloem biedt nieuwe cohousingmodellen voor jongeren met dementie en ouderen met een handicap of andere aandoeningen. Het combineert dit met een gemeenschappelijke sociale infrastructuur en ruimtes die zich openstellen voor de buurt.

 

EEN UNIEKE AFWERKING DIE VOLDOET AAN DE HOOGSTE EISEN

Het StoSignature assortiment speelt enerzijds perfect in op de wensen van de architect maar garandeert tegelijkertijd thermische isolatie en waterdichtheid. Om deze reden kiest architect Julien Soudant van KS Architectes graag voor dit product bij het ontwerp van hedendaagse gebouwen. Voor een privéwoning in Dilbeek koos hij voor de betonlook afwerking van StoSignature om de gelijkvloerse verdieping van een hedendaagse, minimalistische villa te accentueren.

“De StoSignature afwerking gaf ons de mogelijkheid om een gevelbekleding aan te brengen zonder de ruimte te verkleinen met een vaak onesthetische dakrand of wandbekleding. Het is een ideaal alternatief voor wie een goed gedefinieerd volume wil aanbrengen zonder een zichtbare topafwerking,” stelt Julien Soudant. ​

Voor de afwerking van een appartementsgebouw in Aartselaar opteerde Tom Jonckers van Bxl Architecten voor de StoSignature Linear 10. ​ Een lineaire afwerking die het effect van de veranderende lichtinval versterkt en de contouren van een gebouw accentueert.

“Creatief kunnen omgaan met het materiaal om texturen te creëren is een materiaalkwaliteit die enorme mogelijkheden biedt. Het laat toe om bepaalde architecturale elementen of oppervlakken van een gebouw extra te benadrukken. Van bij het begin was het duidelijk dat we een aparte look & feel wilden die tegelijkertijd een “natuurlijke” structuur had. De strakkere architecturale opbouw van het gebouw wordt verrijkt met de natuurlijke fijn gekamde textuur van de gevelafwerking,” aldus Tom Jonckers van Bxl Architecten.

 

GOEDE SAMENWERKING EN VAKMANSCHAP ZIJN CRUCIAAL VOOR KWALITEITSVOLLE OPLEVERING

Het type gevelbepleistering en de detaillering bij de uitwerking ervan, hangt af van het project. De verschillende stappen van het proces moeten nauwgezet worden nageleefd voor een mooi en kwalitatief resultaat. Een goede relatie tussen architect, leverancier en uitvoerder is daarbij cruciaal stelt Johny Cottreel van Cottreel Architecten.

“Al vroeg in het ontwerpproces gaan we op zoek naar oplossingen voor materialisatie en uitvoeringsprincipes. Ons project omvat vier appartementen en een architectenkantoor. De uitgesproken verticaliteit van de gevel wordt subtiel vertaald in het lijnenspel waarbij in verschillende dieptes gewerkt wordt. De gevel leeft ook mee met de veranderende zonnestand. Licht en schaduw bepalen mee de identiteit en het cachet van de gevel. De ‘fine’ afwerking zorgt dan weer voor een sprankel ‘glans’ en is bepalend voor het resultaat."

Ook Jan Vermeulen van Studio Jan Vermeulen hecht veel belang aan vakmanschap en de relatie tussen de verschillende partijen. “Uit respect voor de gebruikers en de bewoners van onze projecten zijn we niet alleen op zoek naar vakmanschap in het ontwerp maar ook in de uitvoering. Wat ons aanspreekt in de realisatie van de gevel is dat het de uitvoerders toelaat om ook hun vakmanschap tentoon te spreiden.”

Jan Vermeulen waardeerde eveneens het enthousiasme bij Sto en de ondersteuning die het biedt tijdens het ontwerpproces. “We gingen op zoek naar een patroon van verticale lijnen, stroken of golven die een subtiel schaduwspel op de gevel zouden werpen. Samen met Sto hebben we een aantal technieken onderzocht om te bepalen wat het beste resultaat gaf op niveau van effect en ook uitvoering. Zij hebben hiervoor zelfs meerdere stalen gemaakt om dit uitvoerig te evalueren”, besluit Jan Vermeulen aan.

Bron: Sto
Deel dit artikel:
Contacteer STO
Onze partners