De heropleving van Royale Belge met akoestische expertise van Macobo-Stabo

In het hart van Watermaal-Bosvoorde, een weelderige buitenwijk van Brussel, kreeg een iconisch gebouw uit het verleden nieuw leven ingeblazen: Royale Belge. Dit project, doordrenkt van geschiedenis en architecturale grandeur, onderging een renovatie tot een kantoor- en hotelproject. Royale Belge is de winnaar van twee MIPIM Awards 2024: Beste Reconversieproject en Beste Mixed Use-project. Macobo-Stabo stond in voor de akoestische expertise.

Een Visie van Verjonging

Royale Belge vertelt het verhaal van een glorierijk verleden dat samensmelt met een visie voor de toekomst. Hoewel het in de jaren 60 een schoolvoorbeeld van luxueuze bedrijfsarchitectuur was, stond het complex sinds 2017 leeg. Sinds 2019 prijkt het project op de erfgoedlijst. Als eerbetoon transformeerde het consortium rond Cores Development, Urbicoon, Foresite & Ape het gebouw tot een multifunctioneel complex met kantoorruimtes en een hotel dat voldoet aan de behoeften van de hedendaagse wereld.

Toekomstgerichte Functies

Het monumentale gebouw, gelegen te midden van een beukenbos van tien hectare, biedt 21.000 m² BREEAM-gecertificeerde kantoorruimte en een viersterrenhotel van 14.500 m² op de derde, vierde en vijfde verdieping. Het hotel Mix beschikt over 200 luxe kamers met een adembenemend uitzicht, een bijhorende gym en wellness van 5.000 m², twee 25 meterzwembaden (waarvan eentje buiten), drie restaurants en een bar. De ondersteunende faciliteiten omvatten een auditorium met 300 plaatsen, co-workingruimtes, vergaderzalen, een gym en wellnessruimte van 5.000 m², twee zwembaden, drie restaurants en een bar omvatten.

Voor de foodies is er een foodmarket Fox met dertien luxueuze eetstalletjes. Het complex kreeg ook een beveiligde fietsenparking met 280 plaatsen en 443 parkeerplaatsen voor auto’s.

Akoestische Uitdagingen van het Atrium

De renovatie van Royale Belge luidt een nieuw hoofdstuk in de geschiedenis van Watermaal-Bosvoorde in, waarbij akoestisch comfort een cruciale rol speelt. Macobo-Stabo mocht een steentje bijdragen aan het project en werkte daarvoor nauw samen met het ontwerpteam Caruso St John Architects, Bovenbouw Architectuur en DDS+. Zoals bij alle andere ontwerpaspecten bracht ook dit project tal van uitdagingen op het gebied van akoestiek met zich mee, vooral bij het ontwerp van het atrium.

Naast het waarborgen van akoestisch comfort in verschillende functies zoals kantoren, hotels, restaurants, welzijns- en sportfaciliteiten, lag de nadruk op het bekomen van geïntegreerde ontwerpdetails voor alle verbindingen met de bijzondere gevel. Denk hierbij aan het aansluiten van wanden tussen kamers en vergaderruimtes op de beschermde gevel met zijn specifiek dragende staalstructuur, en het voorkomen van geluidsoverdracht tussen verdiepingen via de gevel na het verwijderen van plafonds en overbodige afwerkingen om de originele betonnen structuur weer zichtbaar te maken.

De Akoestische Uitdagingen van het Atrium

Het beheren van de akoestiek in een atrium, omringd door verschillende functies, is cruciaal om een comfortabele omgeving voor iedereen te creëren en een samenhangend geheel te realiseren. De open ruimte van het atrium kan geluid weerkaatsen en leiden tot een lawaaierige en echoënde atmosfeer. Macobo-Stabo benaderde de akoestiek vanuit verschillende invalshoeken: absorptie, verspreiding, barrières en strategische planning. Hierdoor kon het studiebureau een functioneel atrium realiseren en het comfort in de aanpalende ruimtes verbeteren.

Geluidabsorptie, -verspreiding, -isolatie en -maskering

  • Geluidsabsorptie: Macobo-Stabo liet absorberende driehoekige plafondtegels op maat maken om te integreren in het iconische plafond van Royale Belge, waardoor een aangenamere en functionelere atriumruimte ontstaat die tegemoetkomt aan de diverse behoeften van de gebruikers. Door gebruik te maken van absorberende afwerkingen in de ruimtes die grenzen aan het atrium, werd het gebruik van dergelijke afwerkingen in het atrium zelf vermeden.
  • Geluidsverspreiding: de specifieke betonnen structuur in het plafond en de aanpalende lobby van het hotel zorgen voor een geluidverstrooiend effect. Dit wordt verder ondersteund vanuit het ontwerp door het vermijden van parallelle evenwijdige oppervlakken: het atrium heeft een rond ontwerp en de wandafwerkingen zijn gegolfd en bekleed met vilt.
  • Geluidsisolatie: voor ruimtes met een hoge privacy is adequate geluidsisolatie nodig, in combinatie met voldoende visuele connecties naar het atrium. Specifieke aandacht is besteed aan het integreren van technische installaties - zoals een ontrokingsysteem voor het atrium - boven en door de kantoorwanden.
  • Geluidmaskering: hoewel niet toegepast, is een onderzoekspiste de introductie van geluidmaskering door middel van een elektronisch systeem of waterpartij, wat verder kan bijdragen aan het akoestisch scheiden van de ruimtes. De geluidsactiviteiten van de ene zone worden gemaskeerd door het geluidlandschap van het atrium, waardoor ze niet hoorbaar zijn in de andere zone.
Deel dit artikel:
Contacteer MACOBO-STABO
Onze partners