De Nomaad: multifunctioneel centrum voor sociale activering

In de lente van 2017 zal op de site van Spoor Oost naast het huidige hoofdgebouw van Free Clinic aan de Schijnpoortweg een nieuw multifunctioneel centrum voor sociale activering verrijzen naar een ontwerp van Stramien, in samenwerking met Mathieu Gijbels en Durabrik. De Nomaad is een deelwerking van Free Clinic, een vzw die zich specifiek richt op sociale activering voor problematische druggebruikers.

Het centrum, een open huis voor de meest kwetsbare stadsbewoners, biedt ruimte voor sociale activiteiten zoals workshops, vrije ontmoetingsmomenten, wekelijkse activiteiten binnen de creatieve, culturele, sportieve en culinaire sfeer. Op de verdieping kunnen de mensen gebruik maken van sanitair en een was- en droogruimte. Ook is er hier een werkplek voor de medewerkers.

Verschillende privéondernemers bundelden de krachten om het project de financieren. Stramien: “We hebben getracht met minimale financiële middelen zoveel mogelijk ruimte te bekomen en een aangename en vriendelijke omgeving te creëren voor het doelpubliek.” Het resultaat een compact volume over twee verdiepingen met een aangenaam beschermde buitenruimte, perfect geïntegreerd in het bestaande Oostpark.

 

“We hebben getracht met minimale financiële middelen zoveel mogelijk ruimte te bekomen."

 

Duurzame technieken

Het architectenbureau streefde ernaar zoveel mogelijk duurzame technieken en  materialen te gebruiken. “Door het minimale budget hebben we ervoor gekozen om aan alle vereiste energienormen te voldoen en de mogelijkheid te houden voor latere bijkomende investering zoals zonnepanelen en een warmtepomp”, stelt Stramien.

 

Crowdfundingsactie

Free Clinic heeft al financiële steun gekregen van enkele bedrijven (Schoenen Torfs, Durabrik, Mathieu Gijbels, AB Bouwwerken en Stramien), maar zoekt nog extra middelen bij vrienden, sympathisanten en stadsbewoners die de werking een warm hart toedragen. Via een crowdfundingsactie worden zo de laatste centen binnengehaald om de nieuwbouw te kunnen realiseren. Als symbolische bedanking, worden de namen van alle sponsors in de houten buitenafwerking gegraveerd.

Deel dit artikel:
Met medewerking van
Onze partners