De Praatstoel: Bart Blancquaert (HASA architecten)

"Architect is één van de weinige jobs waarin je nog een poging kan doen om een uomo universale te worden." Dat zegt Bart Blancquaert, mede-zaakvoerder van HASA architecten, en onlangs genomineerd voor een Belgian Building Award 2022 met de herbestemming van de Oude Veeartsenschool in Anderlecht tot kantoor en conferentiecentrum. Wij waren benieuwd naar meer en nodigden hem uit in onze Praatstoel. 

Op welk eigen gerealiseerde projecten bent u het meest fier en waarom?

Een beetje een oneerlijke vraag, nietwaar? Ik ben op al onze projecten fier, de redenen kunnen wel verschillen. Het hangt ook af van het moment waarop de vraag komt. Als ik vandaag moet antwoorden, komt ons project Oude Veeartsenschool Anderlecht in me op, omwille van de combinatie van erfgoed en duurzaamheid. Ons project Internaat Kristus Koning Brecht zal me ook altijd bijblijven wegens het mooie maatschappelijke project van de opdrachtgever, de prachtige locatie en de samenwerking met Jeanine Cohen voor de kunstintegratie.

 

Van welk project in uitvoering of in voorbereiding koestert u hoge verwachtingen?

Ik koester altijd hoge verwachtingen voor onze projecten, en het maakt niet uit of ze al in uitvoering zijn of nog op de tekentafel liggen - er is altijd iets nieuws om naar uit te kijken. Ons project voor een circulair BEN-gebouw voor de Provinciale Tuinbouwschool Mechelen is nu in uitvoering en ik kijk uit naar de voltooiing ervan.

 

Welk project van een andere Belgische architect is voor u een schot in de roos?

Ik vind de renovatie van een kantoorgebouw in Kortrijk door KGDVS zeer geslaagd.

 

Welke buitenlandse architecten vormen voor u een grote bron van inspiratie?

Ik heb een heel uiteenlopend lijstje. Afhankelijk van het project, het tijdstip en de context, vind ik inspiratie in de werken van Mies, David Chipperfield, de Smithsons, Barozzi Viega, Aldo Rossi, Bernardo Bader, Ted’A en in een onbewaakt moment zelfs eens Philip Johnson…

 

Wat zijn volgens u de meest geslaagde recente bouwprojecten in het buitenland?

Het is niet het meest recente project, maar de Fondation Cartier van Jean Nouvel intrigeert me al sinds ik student was. De eenvoud en de symbiose tussen natuur en architectuur is nog steeds relevant.

Welke jonge architect in Vlaanderen maakt momenteel veel indruk op u?

Leeftijd is zo’n arbitrair criterium. We hebben in Vlaanderen een ontzettend rijk architectuurlandschap met enorm veel talent. Ik kan – en wil – er niet uit kiezen, ten eerste omdat het onbegonnen werk is en het doet volgens mij ook afbreuk aan de grote diversiteit van al dat talent. Ik ben vooral onder de indruk van de zeer uiteenlopende manieren waarop er in ons land momenteel architectuur bedreven wordt. Het is een veelheid die enorm inspirerend werkt.

 

Wat vindt u zo boeiend aan uw job als architect? Zou u uw kinderen aanmoedigen om in uw voetsporen te treden? 

Het is één van de weinige jobs waarin je nog een poging kan doen om een uomo universale te worden. Architectuur raakt mens én samenleving, heeft een impact op zowel onze directe als wijdere omgeving en vraagt tegelijkertijd een inzicht in moderne technieken, als in ambacht en het concrete ‘maken’ van iets. En op het eind van dat alles moet ook de besteklade van de keuken op een logische plaats zitten. Het is een fantastische rit, maar eentje die ik  enkel zou aanraden aan iemand die reeds overweegt om er aan te beginnen.

 

Welke ontmoeting is bepalend geweest voor uw verdere architecturale ontplooiing?

Ik geloof niet in die éne bepalende ontmoeting. Het dagelijks ontmoeten van collega’s, gepassioneerde klanten, creatieve ingenieurs, kunstenaars,… zorgt voor een continue ontplooiing die veel verder reikt dan één enkel persoon zou kunnen veroorzaken. Maar ik ben nog altijd dankbaar dat ik al die jaren geleden mijn vennote Sarah heb mogen ontmoeten.

 

Herkent u zichzelf nog in de ambitieuze jonge student die u ooit zelf was? Komen droom en werkelijkheid sterk overeen? 

Nu ik er zo over nadenk, is het veel meer dan ik verwacht had.

 

Faits divers
Welke job zou u nu uitoefenen als u geen architect was?
Schrijver
Waar hebt u uw architectuuropleiding gevolgd? KULeuven
Bij wie hebt u stage gelopen? Archiduk en HASA architecten
Wat was de titel van uw eindwerk? Parijs en haar grenzen, een woonproject met hoge densiteit aan de Périphérique
Favoriet architectuurboek: ik ben nogal gevoelig voor boeken door en van Le Corbusier
Favoriet ander boek: zowat alles van Umberto Eco
Favoriete film: Io sono l’amore
Favoriet tv-programma: iets in de categorie ‘mindless entertainment’
Favoriete muziek: Cécile McLorin Salvant
Hebt u veel vrije tijd en hoe brengt u die het liefst door? In Italië
Favoriete Belgische stad: Brussel
Favoriete Europese stad: Turijn
In welk land zou u het liefst geboren en opgegroeid zijn? België is zo slecht niet om op te groeien
Actief of passief sportbeoefenaar? Welke sport? None of the above
Favoriete architectuursite? Divisare
Favoriete andere website? Google maps

Deel dit artikel:

Onze partners