De Praatstoel: Celine Lecouturier (Laureate Prijs Jef Van Ranst 2022)

Celine Lecouturier studeerde architectuur aan de KU Leuven en de Queen's University van Belfast. In oktober 2022 ging ze aan de slag als stagiaire architect bij het Leuvense bureau Studio Roma. Eind vorig jaar mocht ze als een van de twee laureaten van de Prijs Jef Van Ranst 2022 een geldprijs in ontvangst nemen én krijgt ze de kans om haar stage te voltooien bij het gerenommeerde bureau SVR-ARCHITECTS in Antwerpen. Meer dan redenen genoeg voor een plekje in de Praatstoel.

Over welk studieproject ben je het meest fier en waarom?

Mijn masterproef met als titel 'Redrawing the Town. Remembering the Ship. Resetting the Time.'. Mijn laatste project van de opleiding is een mooie samenvatting van de zoektocht naar het type architectuur dat mij fascineert. Dit komt mede doordat het onderwerp van mijn masterproef niet op voorhand was vastgelegd, maar geleidelijk aan is ontstaan door de vele conversaties met mijn promotoren. Deze conversaties gingen zowel over interpretaties van architectuur uit mijn eigen omgeving, op reis en thuis als van grote meesters uit de geschiedenis. Sinds het begin van de opleiding zijn aquarel- en potloodtekeningen mijn manier van communiceren geweest. Die schetsen hadden steeds een duister en dromerig narratief waardoor een tekening op schaal soms uitbleef. Het is pas tijdens dit laatste semester dat ik het vertrouwen heb ontwikkeld om die droomachtige architectuur, die in mijn gedachten ronddwaalt, om te zetten in iets tastbaar aan de hand van het architecturale detail en een wisselwerking van tekeningen op verschillende schalen.

Welk project van je (huidig of toekomstig) stagebureau vind je geslaagd en waarom?

Ik loop momenteel stage bij Studio Roma in Leuven, een bureau dat zich focust op restauratie, onderzoek en monumentenzorg. Het bureau zoekt oplossingen voor complexe vraagstellingen in een historisch kader. Eén van hun lopende projecten is de heraanleg van het station van Etterbeek, in samenwerking met MULTIPLE. Bij dit project worden de restanten van de historische stationsgebouwen duidelijk naar voren gebracht en verbonden met een nieuw ontworpen multimodaal knooppunt. De samenwerking en verbindingen tussen het nieuwe ontwerp en de bestaande oorspronkelijke elementen intrigeren me ten zeerste.

Welk project van een andere Belgische architect (niet van je stageplek) is voor jou een schot in de roos?

De renovatie van drie historische huizen in de Leysstraat in Antwerpen door Bovenbouw Architectuur zijn voor mij een schot in de roos. Dit door hun manier van omgaan met de herinrichting van het grondplan, door het verbinden van kamers en maken van doordachte openingen. Ook de omgang met serene en sobere materialen in contrast met de eclectische gevels intrigeren mij.

Welke buitenlandse architecten vormen voor jou een grote bron van inspiratie?

David Chipperfield Architects en Lacaton & Vassal, beiden omwille van de serene uitstraling van hun projecten en de complexiteit en doordachtheid van hun architectuur.

Wat zijn volgens jou de meest geslaagde recente bouwprojecten in het buitenland?

Bourse de la commerce door Tadao Ando. Ook hier intrigeert de dialoog tussen de nieuwe architectuur en de bestaande context, tussen het erfgoed en het hedendaagse en tussen het verleden en heden, mij erg.

Welke jong architect in Vlaanderen maakt momenteel veel indruk op je?

Veldwerk Architecten, LDSRA, ...

Wat vind je zo boeiend aan een job als architect? Zou je later je kinderen aanmoedigen om in jouw voetsporen te treden?

Architectuur bevindt zich overal en kan aan enorm veel disciplines gelinkt worden. Dat is ook wat men je in de opleiding architectuur probeert aan te leren. Hierdoor studeer je niet per se af met kennis over het gebouw an sich, maar heb je een eigen kijk op architectuur gevormd aan de hand van onderzoek, kunst, geschiedenis, technologie en sociologie. Die uitgebreide en complexe kijk op de wereld vind ik zeer boeiend.

Ik vind architectuur een zeer mooie richting en zal mijn kinderen later er ook ongetwijfelde noties van mee geven, maar ze zouden later vooral moeten doen wat ze graag doen.

Welke ontmoeting is bepalend geweest voor je verdere architecturale ontplooiing?

Tot nu toe de ontmoetingen met verschillende docenten doorheen de vijfjarige opleiding. Ieder jaar word je ondergedompeld in hun kijk op architectuur en het project waar je mee bezig bent. Dit steeds opnieuw in vraag stellen met je eigen visie en manier van werken is zeer verrijkend.

Waar liggen je ambities als stagiair-architect? Waar zie je jezelf binnen tien jaar?

Ik hoop nu als stagiair-architect zoveel mogelijk bij te leren in de praktijk en te proeven van de diverse taken binnen een architectenbureau. Waar ik mezelf zie binnen tien jaar? Dan weet ik nog niet meteen. Ik bekijk alles stap voor stap en zie wel wat er nog op mijn pad komt. Ik heb nog veel dromen en met de kennis die ik nu opdoe, hoop ik die te kunnen verwezenlijken te kunnen blijven doen wat ik graag doe.

 

Faits divers

Welke job zou je nu uitoefenen als je niet voor architect gekozen had? Geen idee
Waar heb je je architectuuropleiding gevolgd? Faculteit Architectuur Campus Sint Lucas Gent, KU Leuven en Queen's University Belfast
Heb je al elders stage gelopen? Ik loop momenteel stage bij Studio Roma
Wat was de titel van je eindwerk? Redrawing the Town. Remembering the Ship. Resetting the Time.
Favoriet architectuurboek? Poetics of Space, Gaston Bachelard
Favoriet ander boek? Girl, Other, Woman van Bernardine Evaristo
Favoriete film? Interstellar
Favoriet tv-programma? Het Hoge Noorden
Favoriete muziek? Maribou State
Heb je veel vrije tijd en hoe breng je die het liefst door? Al tekenend, reizend en wandelend. En als het kan dan alle drie tegelijkertijd.
Favoriete Belgische stad? Leuven
Favoriete Europese stad? Parijs
In welk land zou het liefst geboren en opgegroeid zijn? Ik ben best tevreden in België, maar heb wel een voorliefde voor Zwitserland.
Actief of passief sportbeoefenaar? Welke sport? Wandelen
Favoriete architectuursite? oasejournal.nl
Favoriete andere website? Instagram.com

Deel dit artikel:

Onze partners