De Praatstoel: Lien, Sarah, Sara en Eva van Overal Architectuur

"We vinden het interessant én belangrijk dat we een sociaal-maatschappelijke positie moeten innemen. We hebben een, weliswaar beperkte, mogelijkheid om een verschil te maken in hoe en waar mensen (samen)leven en in hoe we omgaan met onze planeet." Lien Servaes, Sara Callebaut, Sarah Bijttebier en Eva Gheysen van Overal Architectuur, genomineerd in de categorie Rookie of the Year op de Belgian Building Awards 2019, namen plaats in onze Praatstoel. 

Op welk eigen gerealiseerde projecten bent u het meest fier en waarom?

Onze nieuwbouwwoning in Putte. We zijn met veel schroom aan dat project gestart omdat de woning in landelijk gebied ligt. Het streefdoel was dan ook om met één woning te zorgen voor vijventwintig are biodiversiteit met een wilde tuin en een boomgaard. De relatie met de natuur is hier dan ook van groot belang, dat zie je in de verschillende buitenruimtes die we hebben ontworpen: een inkompatio, een overdekt buitenterras en een multifunctionele ruimte die helemaal kan worden opengezet. Er stond een langgevelhoeve in slechte staat. Op dezelfde footprint hebben we een hedendaagse vertaling gemaakt van een archetypisch gebouw. We hebben hier moeten ‘vechten’ met stedenbouw die neigde naar ‘Disneyficatie’. 

Een ander project is de inbreiding van een woning in Muizen omwille van de stedenbouwkundige ingreep om ‘de rij te sluiten’ en daardoor de meerwaarde op de ruimere context. Deze woning is opnieuw een voorbeeld van hoe wij omgaan met de geschiedenis en de context. Door een ‘zijbouw’ te ontwerpen in plaats van de ingeburgerde achterbouw verkrijgen we een wandeling door de woning zonder dood einde.
 

Van welk project in uitvoering of in voorbereiding koestert u hoge verwachtingen?

De wedstrijd Floreal voor kleinschalig wonen waarvan de procedure nog lopende is. Omdat we opnieuw een site voorgeschoteld krijgen waar we ons vragen bij stellen, (niet in de dorpskern en omringd door bossen) investeren we in een synergie tussen natuur en architectuur. We maken een bos met woningen in. Voor ons is dit project een zoektocht naar circulair bouwen en kleinschalig wonen, twee onderwerpen waar we al even mee bezig zijn.
 

Welk project van een andere Belgische architect is voor u een schot in de roos?

We vinden vaak inspiratie bij Marie José Van Hee. De woning Zuidzande vinden we heel geslaagd. Door een lezing van Caroline Voet is Dom hans Van der Laan terug onder onze aandacht gekomen. Haar boek over de Roosenbergabdij ligt naast de ontwerptafel.


Welke buitenlandse architecten vormen voor u een grote bron van inspiratie?

Monadnock, Fala, Chipperfield, Sergison Bates, Tony Fretton, Ishigami,  Aalto, Zumthor, Lina Bo Bardi en vele anderen.


Wat zijn volgens u de meest geslaagde recente bouwprojecten in het buitenland?

Voor een recente wedstrijd voor een uitkijktoren voor Winvorm hebben we bij het zoeken naar referentieprojecten een pareltje ontdekt van Monadnock: Landmark Nieuw Bergen en een oude bekende: het Kolumba museum van Zumthor. We kijken ook heel vaak naar de Ecokathedraal van Le Roy, het perfecte voorbeeld van een synergie tussen natuur en menselijke inbreng.
 

Welke jonge architect in Vlaanderen maakt momenteel veel indruk op u?

Poot Architectuur, Perneel Osten Architecten, Ectv, Murmuur Architecten, Bulk architecten, HEIM Collectief.
 

Wat vindt u zo boeiend aan uw job als architect? Zou u uw kinderen aanmoedigen om in uw voetsporen te treden?

We vinden het interessant én belangrijk dat we een sociaal-maatschappelijke positie moeten innemen. We hebben een, weliswaar beperkte, mogelijkheid om een verschil te maken in hoe en waar mensen (samen)leven en in hoe we omgaan met onze planeet.

Maar onze kinderen aanmoedigen zouden we eerlijk gezegd niet doen: het is een heel verantwoordelijke job waarin het moeilijk is om loon naar werk te krijgen. Zoals Vlaams Bouwmeester Leo Van Broeck onlangs aanhaalde, moeten jonge, geëngageerde bureaus zeer veel investeren en worden wij hiervoor amper vergoed. Ook bij (overheids)wedstrijden is de wedstrijdvergoeding vaak onbestaand of te laag. Daarnaast leren we mensen kennen als ‘bouwheren’ in een zeer stresserende periode in hun leven.
 

Welke ontmoeting is bepalend geweest voor uw verdere architecturale ontplooiing?

Bas Smets, Dierendonckblancke Architects, Willy Goossens, Collectief Noord, Benoit Stes. En dan uiteraard ook onze ontmoeting met elkaar! Onze eerste samenwerking was voor een open ideeënwedstrijd voor een nieuw museum voor H.C. Andersen in Odense, Denemarken.
 

Herkent u zichzelf nog in de ambitieuze jonge student die u ooit zelf was? Komen droom en werkelijkheid sterk overeen?

Bij het ontwerpen volledig; ook al zijn de situaties en randvoorwaarden vaak minder rooskleurig dan op school, er is niet veel verschil in het zoeken naar een ideale oplossing. Bij de opvolging en de uitvoering komt de realiteit natuurlijk wel om de hoek kijken met veel administratie, veranderende regelgeving, diensten stedenbouw,…

 

Faits divers

Welke job zou u nu uitoefenen als u geen architect was? Bioloog, tuinarchitect, restaurateur van schilderijen, schoenen en kledingontwerper/ -maker
Waar hebt u uw architectuuropleiding gevolgd? Henry Van De Velde Instituut Antwerpen, Hogeschool voor Wetenschap en Kunst Sint Lucas Gent en Brussel.
Bij wie hebt u stage gelopen? Bas Smets, VMX Architects, Dierendonckblancke Architects, Collectief Noord, DG Architecten.
Wat was de titel van uw eindwerk? De suburbane wooncondities in de Vlaamse Ruit Design for a technical School in Kiel, Design for exhibition and research for bio fuel in Sanlucar De Barrameda.
Welke job zou u nu uitoefenen als u geen architect was? Bioloog, tuinarchitect, restaurateur van schilderijen, schoenen en kledingontwerper/ -maker
Favoriet architectuurboek: Aalto, Belgische architecten en hun huis, Lina Bo Bardi, build work
Favoriet ander boek: Feitenkennis van Hans Rosling
Favoriete film: Frieda Kalho, The Lobster, Tree of life, alles van de Coen-broers
Favoriet tv-programma: Alleen Elvis blijft bestaan, De Canvasconnectie, Lichtpunt
Favoriete muziek: Prince, Queen, Erikson en Delcroix, soundtrack van Drive, Nina Simone, Leonard Cohen, Stromae, Portishead, Puccini, BLOW 3.0.
Hebt u veel vrije tijd en hoe brengt u die het liefst door? Een goeie whisky na een fikse boswandeling, patroontekenen, muziek maken.
Favoriete Belgische stad: Gent, Brussel en Oostende
Favoriete Europese stad: Kopenhagen
In welk land zou u het liefst geboren en opgegroeid zijn? Nederland
Actief of passief sportbeoefenaar? Welke sport? Ultimate frisbee
Favoriete architectuursite? Afasiaarchzine
Favoriete andere website? 2dehands.be

 

 

 

 

Bron: Overal Architectuur

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage