De veelzijdigheid van XPS isolatie

XPS isolatie is een breed inzetbaar isolatiemateriaal voor de meest uiteenlopende toepassingen. Deschacht kiest voor XPS als één van de productpijlers binnen de projectaanpak, want de veelzijdigheid van XPS biedt heel wat voordelen.

Wat is XPS

XPS staat voor geëxtrudeerd polystyreen, een isolatiemateriaal voor uiteenlopende toepassingen. XPS komt meestal voor in de vorm van vlakke platen.

Deze platen hebben een hoge druksterkte en een gesloten celstructuur. Ze kunnen als enige soort isolatie in een omkeerdak gebruikt worden, omdat ze vochtwerend zijn. Daarnaast dienen ze ook voor ondergrondse toepassingen. XPS is niet te verwarren met EPS of geëxpandeerd polystyreen, ook wel bekend als piepschuim.

Vochtwerend en drukvast

Omdat ze uitermate vochtwerend zijn, zijn het de beste isolatieplaten voor een omkeerdak of groendak en ideaal voor gebruik bij  funderingsmuren. Aangezien het product geen vocht opneemt, kan het immers perfect onder het grondniveau geplaatst worden. Daar blijft het zijn gunstige lambda-waarde behouden en geeft het schadelijke schimmels geen kans.

Bovendien is XPS-isolatie beschikbaar in hoge druksterktes (tot 700 kPA), waardoor het bijvoorbeeld ook kan dienen voor de isolatie van vloeren en parkings met een hoge mechanische belasting. Ze bieden niet alleen het nodige thermische vermogen, maar blijven bovendien druk- en maatvast. 

De kwaliteiten

• XPS of geëxtrudeerd polystyreen is breed inzetbaar voor de meest uiteenlopende toepassingen. Het dient als isolatie voor  (funderings)muren, vloeren, daken, gevels, parkings en parkeerdaken. Zelfs voor omkeerdaken is XPS een volkomen veilige keuze.
• XPS heeft een gesloten celstructuur en is daardoor vochtwerend en bestand tegen schimmels en micro-organismen. Het zuigt geen water op.
• XPS heeft een hoge druksterkte en een lange levensduur en het materiaal is maatvast.
• XPS-platen zijn zeer gebruiksvriendelijk: ze zijn licht en laten zich eenvoudig versnijden en verwerken en zijn dus gemakkelijk te plaatsen. Bovendien levert XPS geen huidirritatie op bij gebruik.
• XPS-isolatie is gemaakt van gerecycleerd materiaal, namelijk gerecycleerde EPS (piepschuim). Bovendien is XPS op zijn beurt 100% recycleerbaar en daardoor een uitstekend isolatiemateriaal voor circulaire bouwprojecten.

slim bouwadvies met deschacht en soprema

Deschacht gaat voor XPS-isolatie een samenwerking aan met Soprema. De Soprema XPS-platen zijn 100 procent Belgisch, want geproduceerd in Tongeren, in één van de meest duurzame en hoogtechnologische isolatiefabrieken van het land. De nabijheid van deze site is maar één van de vele pluspunten van dit partnership.

Bron: Deschacht
Deel dit artikel:
Onze partners