De verschillen tussen gepolijste, gevlinderde en geboende gietvloeren

Polijsten of polieren betekent glad schuren of slijpen van een oppervlak in een aantal opeenvolgende arbeidsgangen. Vlinderen staat voor het glad ‘draaien’ van een betonoppervlak in het begin van zijn verhardingsfase. Het ‘boenen’ van de vloer tenslotte is een bijkomende afwerking en is een techniek afkomstig uit de sector van de bedrijfsvloeren.
Polijsten of polieren betekent glad schuren of slijpen van een oppervlak in een aantal opeenvolgende arbeidsgangen. Vlinderen staat voor het glad ‘draaien’ van een betonoppervlak in het begin van zijn verhardingsfase. Het ‘boenen’ van de vloer tenslotte is een bijkomende afwerking en is een techniek afkomstig uit de sector van de bedrijfsvloeren.Vloer in granito (terrazzo) : de 10 à 15 mm dikke afwerkingslaag bevat gebroken marmerscherven - arch. S. Roose (Foto: A. Nullens)


Polijsten of polieren betekent glad schuren of slijpen van een oppervlak in een aantal opeenvolgende arbeidsgangen. Om een oppervlak volledig te kunnen bestrijken met deze techniek is voorafgaand een vlakheid vereist. Na vijf of zes gangen spreekt men van hoogglans. Omdat polijsten eerder van toepassing is op materialen als metaal, natuursteen, verhard beton... wordt de term eigenlijk ten onrechte gebruikt voor de betonvloerafwerking die hier aan de orde is. Strikt genomen heet de hier beschreven bewerking ‘vlinderen’, namelijk het glad ‘draaien’ van een betonoppervlak in het begin van zijn verhardingsfase. Dit gebeurt met behulp van een vlindermachine, meestal ‘helikopter’ genoemd, al of niet met toevoeging of ‘indraaien’ van een slijtlaag in de vorm van een droog mengsel of gietmortel.

Het ‘boenen’ van de vloer is een bijkomende afwerking en is een techniek afkomstig uit de sector van de bedrijfsvloeren. De vloer wordt gestort, het oppervlak gevlinderd en voorzien van een slijtlaag (kwarts en eventueel kleurpigmenten). Na uitharding volgt dan het boenen, een behandeling met een natuurlijke poriënvuller en vervolgens eventueel met een synthetische was, meestal op basis van acryl. Ook nadien moet de vloer onderhouden worden met een emulgeerbare was die verdund wordt in het schoonmaakwater. Een vloer in geboend beton is dankzij zijn glanzend aspect gemakkelijker te onderhouden.

Een groepsnaam voor dit type vloer zou kunnen zijn : ‘decoratieve betonvloer’ of ‘vloer in sierbeton’. Verwarring is ontstaan omdat de vloer idealiter moet behandeld worden met een poriënvuller of beschermende was. Zo heeft in Frankrijk het béton ciré (letterlijk: geboend beton) een vedettestatus verworven, ook al gaat het in veel gevallen over een drastisch afgeslankte imitatie, namelijk een decoratief egalisatielaagje van enkele millimeter met de look van beton... Het feit dat synthetische materialen het origineel op die manier kopiëren is betreurenswaardig, de beproefde kenmerken van beton – sterkte en stevigheid – zijn immers niet langer present. Bovendien ontbreekt ook de thermische inertie, nochtans een middel om substantiële energiebesparingen te realiseren.

In sommige vloervarianten worden ook materialen verwerkt als marmerscherven, glaspasta, mozaiëken of email. Het betreft specifieke technieken die in België maar door een zeer klein aantal ambachtslui worden beoefend.


De volledige publicatie kan hier gedownload worden. 

Bron: Febelcem

Deel dit artikel:
Onze partners