De voordelen van glazen dakpannen

In de dakpannenmarkt vindt de laatste jaren veel ontwikkeling plaats. Een voorbeeld van deze ontwikkeling is de glazen dakpan, een variant op de betonnen en keramische pan. Met een glazen pannendak geniet u niet alleen van een warm huis, maar geeft u uw woning ook een unieke uitstraling.

Glazen dakpannen

De bedenker van de glazen dakpan is het Zweedse bedrijf SolTech Energy. SolTech focust zich op het bedenken van allerlei zonne-energie oplossingen. De glazen dakpannen zijn ontworpen met oog op de duurzame voordelen. Er zijn op het moment maar enkele aanbieders die deze vorm van dakwerken aanbieden, dit komt mede omdat het product pas sinds begin 2015 op de Belgische en Nederlandse markt verkrijgbaar is. Dus bent u op zoek naar nieuwe dakbedekking en wilt u optimaal profiteren van zonne-energie? Dan is het glazen dak zeker iets om te overwegen.

 

Waarom een glazen pannendak?

Het komt steeds vaker voor dat mensen kiezen voor zonnepanelen voor het opwekken van elektriciteit. Het nadeel is wel dat zonnepanelen geen lust voor het oog vormen, met name bij oudere huizen vallen de moderne zonnepanelen vaak uit de toon. Met de glazen dakpannen komt hier wellicht verandering in. Het is namelijk mogelijk om de glazen dakpannen over de zonnepanelen te laten plaatsen zonder het rendement te verminderen. De zonnepanelen worden dan niet op de dakbedekking maar op de houten constructie onder de glazen dakpannen gemonteerd. Daarnaast zorgt deze vorm van dakbedekkingvoor bescherming tegen beschadiging en diefstal van de zonnepanelen. Het glazen pannendak heeft een gemiddelde levensduur van 40 jaar.


Glazen dakpannen zijn zelf ook duurzaam

Zoals eerder beschreven beschermen de glazen dakpannen de eventueel onderliggende zonnepanelen, en dienen ze tevens voor de waterdichtheid van het dak. Dit zijn niet de enige voordelen van de glazen dakpan, ze leveren namelijk zelf ook energie op. De glazen dakpannen zorgen als het ware voor een broeikaseffect. De warmte wordt door middel van het dak opgeslagen om elders in huis te gebruiken. De dakpannen worden geplaatst op een zwart doek om het zonlicht maximaal te absorberen. Het zwarte doek wordt geplaatst op de houten constructie van het dak. Onder het zwarte doek zijn overigens nog wel zonnecollectoren aangebracht, waar een vloeistof doorheen circuleert die door de zon wordt opgewarmd. De opgeslagen energie wordt vervolgens het huis ingeleid naar het bestaande verwarmingssysteem. Het SolTech systeem genereert ongeveer 350 kWh per m² per jaar.

 

Het plaatsen van glazen dakpannen

Het is verstandig om de glazen dakpannen te plaatsen op een dak met een hellingshoek van ongeveer 45 graden. Het is mogelijk om ze te plaatsen op een dak met een kleinere hellingshoek, maar wanneer het minder wordt dan 15 graden dan is er een speciale constructie vereist die ervoor moet zorgen dat de collectors voldoende zonne-energie op kunnen vangen.

Bron: Bouw&wonen

Deel dit artikel:

Onze partners