Dienst voor het Bloed: eerste BREEAM Outstanding-gebouw

De nieuwbouw van het Rode Kruis in Mechelen zorgt voor de centralisering van de Dienst voor het Bloed, die tot voor kort verdeeld was over een aantal ziekenhuizen. Het is het eerste gebouw in België dat zowel voor Design als Post Construction het BREEAM Outstanding-certificaat verkreeg. Het schrijnwerk droeg bij tot dit unieke resultaat.

De Dienst voor het Bloed van Rode Kruis Vlaanderen staat in voor de inzameling, controle, verwerking en distributie van bloed, plasma en bloedplaatjes. Sinds 2015 is deze dienst gecentraliseerd in het Sango-complex op de Raghenosite in Mechelen, naast de bestaande gebouwen waarin Rode Kruis Vlaanderen al actief was. POLO Architects stond in voor het ontwerp.

 

Duurzaamheid en huiselijkheid

De activiteiten zijn verdeeld over verschillende bouwlagen. Overspanningen van ruim twintig meter en verdiepingshoogtes van zo’n vier meter geven het geheel een zeer open uitstraling. Ondanks deze transparantie worden de vrijwilligers die bloed komen geven toch in een zeer huiselijke sfeer ontvangen. Dat was een van de prioriteiten van bouwheer Sustainable Development Mechelen, dat voor dit project nauw samenwerkte met Bopro.

“Rode Kruis Vlaanderen stelde energiezuinigheid en het gebruik van duurzame materialen voorop”, zegt Sofie Lambert van POLO Architects. “Zo waren de eisen op het vlak van EPB en BREEAM zeer ambitieus: een ISO 14001-certificering, een U-waarde van 0,6 en een maximale luchtwissel van 1 per uur.” Met resultaat, want het werd het eerste BREEAM Outstanding-gebouw in België. De BREEAM-score wordt uitgedrukt in sterren en bestaat uit deelscores met een eigen wegingscoëfficiënt: management, gezondheid, energie, transport, water, materialen, afval, landgebruik en ecologie, vervuiling. Een gebouw krijgt het label Outstanding, oftewel vijf sterren, als het voor al deze categorieën een gemiddelde van minstens 85% behaalt.

Lees het volledige artikel op de BBM-website en ontdek alles over de sheddaken, de gordijngevel en het buitenschrijnwerk.

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage