Dit zijn alle winnaars van de tweede Limburgse Bouw awards

Tijdens een feestelijke awardceremonie in CC MUZE te Heusden-Zolder zijn de winnaars bekend gemaakt van de tweede editie van de Limburgse Bouw awards. Voor de editie van 2024 werden de categorieën voor de architectuuraward geherdefinieerd en werd het vizier ook gericht op projecten buiten Limburg, weliswaar gerealiseerd door een Limburgs architectenbureau. Zo won het bureau Architecten Broekx-Schiepers de prijs voor grote projecten met het Wooncollectief Borgerhout. MAGMA architecten won met hun eigen woonst ‘Vol-ledig’ de award voor kleine projecten. Het Beste Bouwteam van 2024 is het team achter Villa Licata in Hasselt, getrokken door Laurent Licata, R2Livin architects, 2B-Safe en Stuma. En het nieuwe kantoorgebouw van Bewel in Diepenbeek naar een ontwerp van UAU Collectiv won de publieksprijs.

Grote projecten

Winnaar van de Limburgse Bouw award in de categorie ‘Grote projecten’ is het project Wooncollectief Borgerhout van het Hasseltse bureau Architecten Broekx-Schiepers. De jury was onder de indruk van de precisie en de aandacht die duidelijk voelbaar zijn op elk niveau en in elke ontwerpbeslissing en dit zowel in gevel, plan, maar ook in de inrichting en materialisatie van een van de woningen. Lees hier meer over dit winnende project.

Kleine projecten

In de categorie Kleine projecten won het Hasseltse bureau MAGMA architecten met hun eigen woning, het project ‘Vol-ledig’. “In de beperking toont zich de meester”, zo prees de jury de ontwerpers van het project, dat “een concreet en geslaagd antwoord formuleert op hedendaagse eisen qua efficiënt ruimtegebruik en kwalitatief wonen in de binnenstad.” Meer over dit winnende project lees je hier.

Beste Bouwteam

Laurent Licata, R2Livin architects, 2B-Safe en Stuma mochten de award voor Beste Bouwteam in ontvangst nemen voor het project Villa Licata.  Deze villa belichaamt een totaalproject waarbij er een woongedeelte en een uitnodigende belevingsruimte is gecreëerd. Het exterieur en interieur smelten harmonieus samen, het combineert een unieke sfeer van luxe en comfort.

Kenmerkend voor deze woning zijn de opvallende architectonische elementen, zoals een rond raam en een afgeronde hoek met een subtiel getint raam. De aparte verdieping is gewijd aan het sublieme genot van wijndegustatie, met elk detail zorgvuldig doordacht om een onvergetelijke ervaring te bieden aan elke wijnliefhebber. Hoogwaardige materialen en vakmanschap definiëren het interieur, terwijl luxueuze afwerkingen elke ruimte verfraaien. De eyecatcher van het project is een adembenemende bar die over twee verdiepingen oprijst, een ontmoetingsplaats en architectonisch hoogtepunt in één. 

Wat de jury opviel bij dit project was het complexe programma in verhouding tot de beperkte ruimte, maar ook de doorgedreven detaillering en de verfijnde afwerking.  Wat niet direct bleek uit het ingediende dossier, maar wel snel duidelijk werd tijdens de presentatie, was dat er ook nog een uitgebreide en complexe technische installatie in dit project verschuild zat. Gezien er op voorhand geen studiebureau voor speciale technieken was aangesteld, diende de conceptuele principes van deze technische installatie tijdens de werken geconcretiseerd te worden. Dit moest daarenboven dan ook nog eens verzoend/geïntegreerd worden met het verfijnd interieurconcept. 

Publieksprijs

Naast de juryprijzen kon ook het publiek zijn stem uitbrengen over de acht genomineerden heen. Van 13 tot 23 mei kon er online gestemd worden en het bleek al snel een nek-aan-nekrace te worden tussen enkele kandidaten. Het was tot op de laatste dag razend spannend maar uiteindelijk trok het project “Nieuwbouw BEWEL” te Diepenbeek van UAU Collectiv aan het langste eind.

Bewel, een maatwerkbedrijf met 2.200 medewerkers en 9 vestigingen in Limburg, heeft een nieuw innovatief en duurzaam hoofdkantoor in Diepenbeek gebouwd. Dit nieuwe kantoor biedt flexibele werkplekken en is ontworpen met input van medewerkers. Het consortium Artem, UAU Collectiv en Van Roey Services zal het ontwerp, de bouw, het technisch onderhoud en de energieprestaties verzorgen voor de komende 20 jaar.

Het gebouw wordt gekenmerkt door een flexibel betonskeletstructuur, veel natuurlijke lichtinval en een monumentale luifel van 8 meter lang om oververhitting van de 7,5 meter hoge glazen gevel te voorkomen. Het eindresultaat is een iconisch paviljoen dat in harmonie is met het landschap dankzij zijn 360° uitzicht over de natuur, en een site die de verkeersveiligheid bevordert door scheiding van vrachtwagens en auto’s en voetgangers. De toevoeging van groene zones en een groot centraal park zullen het welzijn van werknemers en bezoekers verbeteren.

De jury

De jury selecteerde de winnaars op basis van een pitch van alle genomineerden. In de jury voor de architectuurawards (grote en kleine projecten) zetelen: Rik Neven (Palindroom, juryvoorzitter), Bert Haerynck (Havana Architectuur), Koen Van Bockstal (BULK architecten/ Universiteit Antwerpen), Stefan Devoldere (UHasselt), Tom Preuveneers (juryvoorzitter Beste Bouwteam) en Bert Vandael  (NAV Limburg).

Het Beste Bouwteam wordt geselecteerd door Tom Preuveneers (juryvoorzitter), Detlev Andries (Orde van Architecten), Bert Vandael (NAV), Patrick Rosias (ie-Net), Jean-Pierre Van Lier (IC-CS), Martijn Helsen (POM Limburg), Marietje Vanderspikken (Made in Limburg), Eric Motmans (Bouwunie Limburg) en Jean-Pierre Schroeders (Bouwunie Limburg).

Limburgse Bouw awards

De Limburgse Bouw awards is een initiatief van BOUWUNIE Limburg in samenwerking met vertegenwoordigers van de ingenieursvereniging ie-net, de Vlaamse Beroepsvereniging Van Veiligheidscoördinatoren, Netwerk Architecten Vlaanderen (NAV) Limburg, de Orde van architecten, Architectuurwijzer, Palindroom en Made in Limburg. Daarnaast wordt de wedstrijd ondersteund door volgende partners uit de sector: POM Limburg, Vandersanden, Nelissen Steenfabrieken, Knauf, Federale Verzekering, Omnicol, CPE, Bouwinspiratie, Liantis/Unizo Limburg, Soprema, Unilin, Cedral/Equitone en Ebema.

Bron: Limburgse Bouw awards
Deel dit artikel:
Onze partners