Doschawol: thermische en akoestische isolatie op basis van schapenwol

Doschawol is vervaardigd uit schapenwol, die op zijn beurt bestaat uit de dierlijke vezel keratine. Schapenwol is niet alleen een volledig natuurlijk materiaal, het heeft ook opmerkelijke thermische, akoestische en luchtzuiverende eigenschappen. Daarom ontwikkelde Doscha de Kairatin® Acoustic & Air-Quality Systems: geluidabsorberende plafond- en wandsystemen die zowel de akoestiek als de binnenluchtkwaliteit verbeteren.
Doschawol is vervaardigd uit schapenwol, die op zijn beurt bestaat uit de dierlijke vezel keratine. Schapenwol is niet alleen een volledig natuurlijk materiaal, het heeft ook opmerkelijke thermische, akoestische en luchtzuiverende eigenschappen. Daarom ontwikkelde Doscha de Kairatin® Acoustic & Air-Quality Systems: geluidabsorberende plafond- en wandsystemen die zowel de akoestiek als de binnenluchtkwaliteit verbeteren.Natuurlijke isolatie

Doschawol bestaat voor 100% uit de technisch hoogwaardige dierlijke vezel keratine en bevat geen chemische bindmiddelen, brandvertragers of andere toevoegingen. Keratine is een vernieuwbare, ecologische en secundaire grondstof, waardoor Doschawol minimaal milieubelastend is. Het aanbrengen kan gebeuren zonder speciale kleding en er gelden geen bijzondere verwerkingsrichtlijnen.

In de eerste plaats is Doschawol een isolatiemateriaal. Het heeft een lage warmtegeleiding en ook een goede warmtecapaciteit. Daardoor absorbeert de wol warmte bij hoge temperaturen en geeft hij die op koudere momenten weer af, wat bijdraagt tot een aangenaam binnenklimaat. De elasticiteit van de keratinevezel en de hoge dichtheid van de Doschawol matten zorgen daarnaast voor zeer goede akoestische eigenschappen. Doschawol kent dan ook zeer uiteenlopende toepassingen, van spouwmuurisolatie tot akoestische plafondtegels.

Gezondheid

Schapenwol heeft de eigenschap dat het bij een hoge relatieve luchtvochtigheid (RLV) waterdamp kan opnemen tot ca. 35% van het eigengewicht om vervolgens bij een lage RLV deze waterdamp weer af te geven aan de omgeving. Op die manier wordt een stabiel en evenwichtig binnenklimaat gecreëerd, wat de gezondheid ten goede komt – en dat eens te meer voor mensen met gevoelige luchtwegen. Bovendien verlengt een gepaste luchtvochtigheid de levensduur van boeken, meubilair, enz.

Een zeer bijzondere eigenschap van Doschawol is het feit dat hij schadelijke stoffen uit de binnenlucht kan onttrekken via een chemische reactie met de keratinevezel. Het is wetenschappelijk aangetoond dat de eiwitten in de keratine een hele reeks schadelijke stoffen, waaronder aldehyden en VOC's (vluchtige organische stoffen), aan zich bindt en vasthoudt. De capaciteit van de wol is zo groot, dat verzadiging niet optreedt binnen de termijn van een mensenleven.

    


Kairatin: akoestiek en luchtkwaliteit

Op basis van Doschawol ontwikkelde Doscha de Kairatin® Acoustic & Air-Quality Systems. Dit zijn hoogwaardige wand- en plafondsystemen, die dankzij de unieke eigenschappen van Doschawol zowel de akoestiek als de binnenluchtkwaliteit verbeteren. De Kairatin toepassingen omvatten wandpanelen, kamerschermen, wand- en plafondbespanningen en baffles. Daarnaast kunnen ze worden geïntegreerd in de wand- of plafondconstructie of zelfs in meubilair. Het Kairatin Art concept laat bovendien toe om een wand- of plafondbekleding naar eigen ontwerp te laten produceren.

Deel dit artikel:
Onze partners