DOX Group vernieuwt en legt zich toe op circulair bouwen

Het Belgische familiebedrijf DOX Group nv (nvdr. vroegere Dox Acoustics nv) uit Kapellen is al sinds 1978 een totaalpartner voor de akoestische bouwmarkt. In 2018 mochten ze 40 kaarsen uitblazen en dat werd gepast gevierd op 23 mei. De focus lag op het verleden én de toekomst van het bedrijf. Dat circulair bouwen een belangrijk deel van die toekomst is, werd extra in de verf gezet door Peter-Paul Van den Berg van Kamp C uit te nodigen om zijn visie op circulair bouwen toe te lichten.

“Welkom in het walhalla van de akoestische isolatie”: met die woorden opende Walter Dox, zaakvoerder van DOX Acoustics, het verjaardagsfeestje van het bedrijf, waar een delegatie van belangrijke ontwerpers, akoestische ingenieurs, klanten, leveranciers en partners van de laatste jaren op uitgenodigd was.

 

Missionariswerk

In de loop der jaren is het belang van akoestiek volgens Dox alleen maar toegenomen. “Toen Jan Dox (de vader van Walter, nvdr.) in 1978 met het bedrijf begon, ging alle aandacht nog naar thermische isolatie. Acht uur per dag in een lawaaierige omgeving werken, werd als normaal aanschouwd. Dankzij geduldig missionariswerk is hij erin geslaagd om één boodschap uit te dragen: dat er wel degelijk een oplossing kan geboden worden voor lawaaiproblemen. De jongste jaren streven we er nog meer naar om architecturaal mooie oplossingen in de markt te zetten. ‘Design your comfort’ is niet voor niets ons motto”, aldus Walter Dox.

Sinds de beginfase is er al heel wat veranderd. Zo legt het bedrijf zich sinds 1993 ook toe op industriële geluidsisolatie. Er werden langdurige partnerships aangegaan met Alara-Lukagro, CDM, Texaa en Pinta Acoustic. Sinds 2003 is DOX Acoustics voor 100% in handen van de familie Dox. 2019 is een belangrijk jaar: Thomas Dox, de 3e generatie Dox die vorig jaar in het bedrijf is gestapt, lichtte verscheidene primeurs toe. Zo komt er in het najaar een webshop voor de stockproducten en wederkerende bestellingen. Ook werd het samenwerkingsproject DOX3D voorgesteld, en werkt men aan het consolideren van DOX Soundproofing als 3e standalone merk.

 

Activeren

Keynote speaker van het evenement was Peter-Paul Van den Berg, Managing Director APB Kamp C. Hij kwam praten over circulair bouwen, wat het is en wat het zeker niet is. “Circulair bouwen is geen hokje of een vast kader, maar het is een brede richting, een ambitie”, aldus Van den Berg. Met Kamp C wil hij de bouwsector ertoe aanzetten om meer te experimenteren. “Vroeger lag onze nadruk op sensibiliseren en informeren, nadien wilden we inspireren, en nu beseffen we dat inspireren alleen niet voldoende is. We moeten de sector activeren en samen met de professionals nieuwe processen opstarten. Het is immers niet de lokale overheid op de burger die je moet overtuigen, het is de bouwsector zelf die in heel wat gevallen een rem is op de vernieuwing.”

Zo wordt er op Kamp C volop geëxperimenteerd met een 3D-geprinte woning en het eerste circulaire bedrijvencentrum. “Het proces is het doel: het eindresultaat, wat we precies bouwen, is niet van belang, maar wel het proces ernaartoe. Wel moet het gebouw dat er komt een echte functie hebben, zodat het een verhaal vertelt naar de sector en opdrachtgevers zich eraan kunnen spiegelen.

 

Acoustics as a Service

DOX Group springt mee op de trein van het circulair bouwen. Zo ondertekende het bedrijf mee de Green Deal Circulair Bouwen en wordt er gewerkt aan het bedrijfsmodel ‘Acoustics as a Service’. “We hebben al een eerste project lopen. DOX Group wil een partner worden die de klant ontzorgt doorheen héél het traject. We willen een uitstekend akoestisch klimaat in een gebouw kunnen realiseren, zonder dat de klant zich moet bekommeren over hoé we dat doen”, aldus Thomas Dox.

Na al dit nieuws, werden alle medewerkers en genodigden uitgenodigd om de 40e verjaardag in stijl te vieren. Met deze prachtige afsluiter is het bedrijf uit Kapellen helemaal klaar voor de toekomst!

Kom alles te weten over de vernieuwde visie van het bedrijf op www.doxgroup.eu. En breng zeker ook een bezoekje aan https://dox3d.be voor een blik op dit samenwerkingsverband.

Deel dit artikel:
Onze partners