Drie Belgische projecten dingen mee naar MIPIM Award 2022

De organisatie van de MIPIM Awards heeft zopas de finalisten bekendgemaakt voor editie 2022. De 13-koppige jury selecteerde 46 projecten in 21 landen, waaronder ook drie projecten op Belgische bodem: HQ BNP Paribas Fortis in Brussel (Baumschlager Eberle Architektenstyfhals architecten i.s.m. Jaspers-Eyers Architects), La Grand Poste in Luik (ALTIPLAN°architects) ) en ZIN in Brussel (51N4E i.s.m. l'AUC en Jaspers-Eyers Architects). De winnaars worden bekendgemaakt tijdens een prijsuitreiking op 17 maart in Cannes. 

Kanshebber in categorie 'Best office & business development': Hoofdkwartier BNP Paribas Fortis

Een gedurfd architecturaal ontwerp, een sterke identiteit, creatief materiaalgebruik, technische innovaties …: het nieuwe hoofdkantoor van BNP Paribas Fortis op de Warandeberg in Brussel springt meteen in het oog. Baumschlager Eberle Architekten en styfhals architecten ontwierpen een iconisch gebouw dat ook op functioneel en ecologisch vlak de verwachtingen inlost. Jaspers-Eyers Architects en Eiffage Benelux zetten de ambitieuze plannen om in de praktijk, in samenwerking met Sweco (technieken) en MACOBO-STABO (stabiliteit). Na vier jaar hard labeur werd het imposante volume eind vorig jaar opgeleverd en in gebruik genomen.

 

Kanshebber in categorie 'Best refurbished building': La Grand Poste

Met de renovatie en uitbreiding van La Grand Poste heeft ALTIPLAN°architects in opdracht van Noshaq Immo en BPI Realestate een emblematisch gebouw in Luik getransformeerd tot dynamische hotspot met onder meer coworkingspaces, een food market, artisanale brasserie en lesruimtes met de modernste tv- en radiostudio's voor de studenten journalistiek van de Luikse universiteit.  
 

Kanshebber in categorie 'Best futura project': ZIN

Dit innovatieve project van 51N4E i.s.m. Jaspers-Eyers Architects en l'AUC in opdracht van Befimmo heeft als ambitie de emblematische WTC I en II torens in het hart van de Brusselse Noordwijk te hergebruiken. In plaats van een eenvoudig hergebruik van het bestaande gebouw, voegt het ontwerp een nieuwe dimensie toe door de torens te verbinden met een nieuw volume van 14 verdiepingen met dubbele hoogte. Hierdoor ontstaat een nieuwe conditie voor een gemengde invulling, met een nieuwe manier van werken, appartementen, een hotel, sport- en vrijetijdsinfrastructuur, commerciële ruimtes en veel groen. Ook de relatie met de stad is totaal herdacht, met een open gelijkvloerse verdieping, die uit meerdere adressen bestaat, en een meervoudige relatie met de stad en de publieke ruimte ontwikkelt. 

Vorig jaar ging het MontLégia-ziekenhuis in Luik (ASSAR ARCHITECTS / Artau Architectures) aan de haal met een MIPIM Award in de categorie ‘Best Healthcare Development’. Gare Maritime (Neutelings Riedijk Architects i.s.m. Bureau Bouwtechniek en JDMA) kon de nominatie in de categorie  ‘Best Refurbished Building’ niet verzilveren, maar ging wel naar huis met de 'Special Jury Award'. 

Deel dit artikel:

Onze partners